Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdu YANGINI UNUTULMADI

Balıkçıoğlu Öğrenci yurdunda 15 Şubat 1975 yılında meydana gelen büyük yangın sonrası hayatını kaybeden öğrenciler unutulmadı....

Balıkçıoğlu Öğrenci yurdunda 15 Şubat 1975 yılında meydana gelen büyük yangın sonrası hayatını kaybeden öğrenciler unutulmadı.

Tarih 15 Şubat 1975. Gece saat 01.15 sularında 183 ortaokul ve lise öğrencisinin barındığı Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdu’nda büyük bir yangın meydana geldi. Alevler kısa sürede yurt binasını sararken 11 öğrenci yanarak hayatını kaybetti, 15 öğrenci ise yaralandı. 48 yıl önce meydana gelen yangının ise çıkış sebebi belirlenemedi. Balıkçıoğlu Öğrenci yurdunda meydana gelen büyük yangın ve hayatını kaybeden öğrenciler ise unutulmadı.

‘ÖDEMİŞLİLERE EMANET’

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş vefat eden öğrencilerin mezarlarına karanfiller bırakarak dua etti. Ziyaret sonrası konuşan Eriş, “48 yıl önce şehrimizde meydana gelen öğrenci yurdu yangınında hayatlarını kaybeden öğrencilerimizi vefatlarının yıldönümünde rahmetle anıyorum. Yurdun dört bir yanından eğitim için Ödemiş’e gelip yurt yangınında can verdikten sonra Zungurlu Mezarlığı’na defnedilen öğrencilerimiz tüm Ödemişlilere emanettir. Ruhları şad olsun” dedi.

Kutu…kutu…kutu…

KURTARIRKEN ÖLDÜLER

Yapılan belirlemelere göre yangında hayatını kaybeden öğrencilerin yaşları diğerlerine nazaran daha büyük. O dönemde yapılan açıklamalara göre ise yangında hayatını kaybedenlerin kendilerini kurtarma olanağı varken alt sınıfları öğrencileri kurtarmak için seferber oldular.

TUTUKLANDI

Dönemin Ödemiş Kaymakamı Nusret Saygın, Bayındırİtfaiyesi’nden yardım talep edildiği halde olay yerine gelmediğinisöyledi. Öte yandan BalıkçıoğluÖğrenci Yurdunun Sahibi ve Müdürü Mehmet Balıkçıoğluyangınsonrasıgözaltına alınmıştı. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nce serbest bırakılan Mehmet Balıkçıoğlu savcının itirazı üzerinetutuklandı. Gece bekçisi ise serbest bırakıldı.

UNUTMADIK

Yanarak hayatını kaybeden öğrenciler; İbrahimÜtük, Ömer Çelebi, Osman Şenocak, Hasan Kaya, Remzi Yağcı, Nedim Pınar, Musa Dilek,Muzaffer Koç ve Muzaffer Ulutan, Hasan Kırktaş ve Mehmet SaitAlpaslan’dır.

‘O OLMASAYDI ÖLÜRDÜK’

Olayda hayatını kaybeden öğrencilerden olan 17 yaşındaki Osman Şenocak’ın arkadaşlarını uyandırmak için uğraştığını dile getiren yaralanan öğrencilerden Adem Kılıç, “Osman Şenocak gece kıyafetiyle durmadan ortada dolaşıyor, yataklarında uyuyan arkadaşlarımızı kaldırıyordu. Daha sonra paniğe kapılıp yerlerinden kalkamayanları kucaklıyor, alevler arasında götürüyor ve aşağı atlamalarını sağlıyordu. O olmasaydı pek çoğumuz ölmüş olacaktık” dedi.

ÖLÜM NEDENİ KİLİTLİ KAPILAR

Yangınınçıkış nedeninin belirlenmesi amacıyla oluşturulan bilirkişi kurulu, hazırladığı raporda yangınınçıkış nedenin belirlenemediğini ancak elektrik kontağındançıkmadığı, yangındaki ölüsayısının fazla oluşuna yurt pencerelerinin daha önce iç ve dışkısımlardançivilenmesi ile demirkapıların kilitli olmasının neden olduğu, yangın gecesi yurtta görevli nöbetçiöğretmeninöğrencilerle birlikte aynı binada kalması gerekirken, yurdu terk ettiğininanlaşıldığı ifadeedilmiştir.

MEMLEKETLERİNE GÖTÜRÜLMEDİELR

Hayatını kaybeden öğrencilerin cenazesine ise yaklaşık bin 500 öğrenci ve 8 binden fazla Ödemişli gitti.Mezarlıktaki mermer kaidede ise “Genel arzuya uyularakmemleketlerine götürülmemiş, Ödemişlilerin hamiyet ve dualarına” ifadelerine yer verildi. Vefat eden öğrenciler Ödemiş ZungurluMezarlığında toprağa verildi.   SEHER GÖÇEN

 

 

Bakmadan Geçme