• Haberler
  • İzmir
  • Balçova’daki kız öğrenci yurdunun inşaatı son hızda sürüyor

Balçova’daki kız öğrenci yurdunun inşaatı son hızda sürüyor

İzmir’in Balçova ilçesinde yapılan 155 kişilik Korutürk Kız Yurdu’nun yapımı devam ediyor. Balçova Belediyesi, daha önce...

İzmir’in Balçova ilçesinde yapılan 155 kişilik Korutürk Kız Yurdu’nun yapımı devam ediyor. Balçova Belediyesi, daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla 384 kişilik başka bir kız öğrenci yurdunun açılışını yapmıştı.

İzmir üniversite şehridir

Balçova Belediye başkanı Fatma Çalkaya, yaptığı açıklamalarda İzmir’in üniversite şehri olduğundan bahsetti.

9 Eylül Üniversitesi’nin Sağlık Kampüsü’nün ve Ekonomi Üniversitesi’nin kampüsünün Balçova’da bulunduğunu ve ikisinde 14.000’e yakın öğrencinin eğitim gördüğünü de vurgulayan Çalkaya, Türkiye’de barınma sorununun en az eğitim sisteminin çarpıklığı kadar büyük bir sorun olduğuna işaret etti.

İzmir’de yaklaşık 170.000 öğrenci olmasına rağmen yalnızca 16.000 kişilik KYK yurdu ve 20.000 öğrenci kapasiteli özel yurtlar bulunduğunu belirten Çalkaya İzmir’deki her 10 öğrenciden altısının barınma sorunu yaşadığını belirterek “Bu gerçekten çok büyük bir sorun. Biz bunu daha önceden tespit ettik ve ilk yurdumuzu 2009 yılında temelini atarak beş yıldızlı otel standartlarında bir kız yurdu inşa ettik. Evet biraz kızlara pozitif ayrımcılık yapmak istedik. Çünkü barınma sorunu kızlar için çok daha büyük bir problem. O yüzden kız yurdunu inşa ettik. Biz bu yurdu 2011 yılında hizmete açtık. O zaman yurt yapma projesinin temelinde öğrencilerin tarikat yurtlarına mecbur kalmaması gibi bir düşüncemiz vardı. 15 Temmuz hain darbesinde yaşadıklarımız bize acı bir tecrübe oldu. Biz Balçova Belediyesi olarak bu tehlikeyi çok öncesinden fark edip önlem almaya çalışmıştık. Şimdi ikinci yurdumuzun inşaatına başladık. 155 kız öğrencimiz burada çok güvenli bir şekilde kalacak. 66 oda mevcut ve 155 kız öğrenci ikinci yurdumuzda barınma ihtiyaçlarını gidermiş olacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılına da yetiştirmeyi planlıyoruz. Eylül ayında burada bu yurt bitmiş olacak ve hizmete açmış olacağız” dedi.

Öğlen yemeği desteği veriyoruz

Özellikle Anadolu’dan gelerek KYK yurtlarında kalan öğrencilere öğlen yemeği desteği verildiğini, geçen yıl yaklaşık 1400 öğrencinin öğlen yemeklerinin belediye tarafından karşılandığını ve ulaşım sorunlarıyla karşılaşan öğrencilerin ulaşımları için de destek verildiğini belirten Çalkaya, geçen sene üniversitelerde okuyan kadın öğrenciler için başlatılan “ilk harçlığınız bizden” kampanyasını da hatırlattığı konuşmasında “üniversiteyi kazanan bütün öğrencilerimize cep harçlığı olsun diye belediye olarak biz destek olduk. Tabi bu sadece üniversiteyi kazanan öğrencilerle sınırlı kalmıyor. İlkokula başlayan öğrenci için de şu an kitabından ayakkabısına, okul kıyafetlerine hepsinin fiyatları o kadar çok arttı ki artık veliler bunları bile almakta zorlanıyorlar. Biz o konuda da destek oluyoruz. Birinci sınıfa başlayan öğrenciden lise sona kadar tüm öğrencilerimize ekonomik durumlarına bakarak, inceleyerek onlara da hem kıyafet hem de kırtasiye konusunda destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Çalkaya geçtiğimiz yıl belediyenin 2000 civarında öğrenciye destek verdiğini, ekonomik sorunların ağırlaşması sonucu öğrencilerin ve velilerin çektiği sıkıntıların artmasından dolayı bu sene bu sayının arttırılacağını düşündüğünü, gençlerin eğitimden mahrum kalmamaları için belediyenin elinden gelen bütün imkanları seferber ettiğini ekledi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme