BAĞIRSAK İLTIHABI
Beslenme bozuklukları, soğuk veya sıcak içecekler yahut kullanılan bazı ilaçlar hastalığın sebepleri arasındadır. Tip dilinde “Kolit”...
Beslenme bozuklukları, soğuk veya sıcak içecekler yahut kullanılan bazı ilaçlar
hastalığın sebepleri arasındadır. Tip dilinde “Kolit” denir. İki çeşidi vardır:
Şiddetli Kolit: Kendini şiddetli ishalle gösteren bir çeşit bağırsak iltihabıdır.
Hastalık, ani sinirlenme sonucu ortaya çıkabilir.
Müzmin Kolit: Müzmin kabızlık veya fazla müshil ilâcı kullanmanın sebep
olabileceği bir çeşit bağırsak iltihabıdır.
Her iki Kolit’in tedavisinde rejim ve istirahat şarttır.
Yenmemesi Gerekenler: Lahana, karnabahar, kabak, domates, yağlı et suları,
yağlı et ve balıklar, konserveler, av etleri, pastırma, sucuk, salam, börek, taze ekmek,
bütün baharatlar.
İçki, kesinlikle yasaktır. Açık çay içilebilir.
Yenilmesinde Sakınca Olmayanlar: Un veya sebze çorbaları, yağsız ızgara
etleri, yoğurt, patates püresi, pilav, beyaz peynir ve sebze yemekleri.
Tedavi için aşağıdaki reçeteler uygulanır:
Reçete: 1- Malzeme: Adaçayı, Papatya, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam adaçayı ve 2 çorba kaşığı papatya çiçeği
konur. Kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 2-Malzeme: Fındık, Kına, Pekmez.
Hazırlanışı: 50 gram kavrulmuş fındık, havanda dövülür. Üzerine bir çay
kaşığının ucu ile (2 gram) kına konur. Sonra 100 gram pekmez ilâve edilir. İyice
karıştırılır.
Hazırlanan terkip, 3 eşit parçaya bölünür. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde
1’er parça yenir.
Reçete: 3- Malzeme: Bal, Kına.
Hazırlanışı: 1 çorba kaşığı süzme balın üzerine, bir kahve kaşığının altıda biri
kadar kına konur, karıştırılır. Bir kerede yenir.
Reçete: 4- Malzeme: Pirinç, Ayva marmeladı, Su.
Hazırlanışı: 2 su bardağı suya; 1 avuç yıkanmış pirinç konur. Su azalıncaya
kadar kaynatılır. Üzerine 2 çorba kaşığı ayva marmelat konup, yenir.
Reçete: 5- Malzeme: Yabani yasemin, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam yabani yasemin konur. Kaynatılıp, süzülür.
Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 6-Malzeme: Lahana, Havuç, Su.
Hazırlanışı: 2 bardak suya; 3 tane lahana yaprağı konur, kaynatılıp, süzülür.
Sonra 1 tane havuç rendelenir, suyu alınır. Bir su bardağına 1 kahve fincanı taze
çıkarılmış havuç suyu konur, üzerine 1 tatlı kaşığı lahana suyu katılıp, içilir.
Ayni işlem sabah, öğle ve akşam tekrar edilir.
Reçete: 7-Malzeme: Kuşdili (Biberiye), Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış kuşdili konur. 5
dakika bekletilip, süzülür. Yemeklerden 2 saat önce içilir.
Reçete: 8-Malzeme: Levantin, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış levantin konur.
5 dakika bekletilip, süzülür. Yemeklerden 2 saat önce içilir.
Reçete: 9- Malzeme: Pirinç çorbası, Yoğurt.
Uygulanışı: 1 kâse pirinç çorbası ile birlikte, 1 su bardağı dolusu taze yoğurt
yenir.
Reçete: 10- Malzeme: Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua), Su.
Hazırlanışı: 1 tane keçiboynuzu meyvesi dövülür, toz hâline getirilir. 1 çay
bardağı sıcak suya, 2 kahve kaşığı konup, içilir.
*Ayni işlem, sabah akşam tekrarlanır.
Reçete: 11- Malzeme: Keten tohumu, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı keten tohumu konur. 10 dakika
kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Yemeklerden 10
dakika önce, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 12-Malzeme: Kına, Pekmez.
Hazırlanışı: 1 su bardağına; 1 tatlı kaşığı kına ve 4 çorba kaşığı üzüm pekmezi
konur. Yemekten önce içilir.
AYRICA; elma, ayva veya karadut marmeladı yenir, her gün 2 su bardağı
kara üzüm suyu içilir. Haftada bir kere de, hatmi suyu ile lavman yapmak
faydalıdır.
Ağrı sırasında; dizin alt tarafında, baldır kemiğinin dış kenarını başparmakla
ovmak da çok faydalıdır.