- Haberler
- Bademli'nin yeni gözdesi: Hünnap
Bademli'nin yeni gözdesi: Hünnap
Kiraz, erik ve kestane başta olmak üzere birçok ürünün yetiştiği ve fidancılıkla da ismini duyuran Bademli'de...
Kiraz, erik ve kestane başta olmak üzere birçok ürünün yetiştiği ve fidancılıkla da ismini duyuran Bademli’de üretilen bitkilere bir yenisi daha ekleniyor. Bademlili üreticilerden Alaattin Sezgin’in yetiştirdiği hünnap meyvesinin önümüzdeki günlerde piyasaya çıkması bekleniyor.
Türkiye’nin belli yerlerinde yetişen hünnapın bilinmeyen yönleri olduğunu dile getiren Sezgin, “Hünnap, Türk halkının fazla aşina olmadığı meyveler arasındadır. Tadı pek bilinmese de sağlık için oldukça faydalı olduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Hünnap ağacı, ilkbaharda sarı çiçekler açıp sonbahar mevsimine doğru olgunlaşan meyveler arasında yer alır. Hünnap meyvesini sonbahar mevsiminde pazar tezgahlarında veya marketlerde bulabilirsiniz. Hünnap, içerisinde A ve C vitaminlerinden bolca bulundurmaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengin olduğu açık olarak bilinmektedir. Hünnap, içerisinde bolca antioksidan ve C vitamini barındırmasından dolayı kanser hastalıklarından koruyucu etkisi bulunmaktadır” dedi.
Her derde deva
“Hünnap, en düşük kalori miktarına sahip olan meyveler arasında yer almaktadır” diyen Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hünnap yiyerek hem uzun süre tok kalabilir hem de kilo verirken kaybedilen enerjiyi geri kazanabilirsiniz. Hünnap meyvesi, sindirimi kolaylaştırarak kabızlık problemlerine iyi gelir. Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor. Günde bir avuç tüketilen hünnapın özellikle kışın çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ve bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olduğunu biliyoruz.
Reçel de yapılabiliyor
İçerisinde bol miktarda fosfor barındırmasından dolayı hünnap meyvesinin kemik ve diş sağlığına iyi geldiği söylenmektedir. Hünnap meyvesi, genellikle ılıman ve iklim koşulları sert olmayan bölgelerde yetişiyor. Dolayısıyla Bademli’de bazı üreticiler buna yöneldiler. Hünnap, taze bir meyve olduğundan çiğ olarak çıtır çıtır tüketilebilir. Aynı zamanda diğer meyvelerden olduğu gibi hünnap meyvesinden reçel yapıp tüketilmektedir.”
Haber: Turgay KONURALP