Bademli Ortaokulu 18 Mart Çanakkale Zaferi Gecesi

Ödemiş'e bağlı fidancılığı ile ünlü Bademli Mahallesi'nde yıllardan beri süren, geleneksel hale gelen ve Bademli Ortaokulu'nun...

Ödemiş’e bağlı fidancılığı ile ünlü Bademli Mahallesi’nde yıllardan beri süren, geleneksel hale gelen ve Bademli Ortaokulu’nun öncülüğünde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü Anma Programı düzenlendi. Program kapsamında okul öğrencilerinin hazırladığı şiirler, orotoryo gösterisi, şehit mektupları, özlü sözler, tiyatro gösterisi, koro ve halk oyunları etkinliği yer aldı.

Gecede bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Bademli Ortaokulu öğrencilerinden Aleyna Bağlı gerçekleştirdi. Bağlı, “Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır. Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecinde olan bu savaş I. Dünya Savaşı’nın da önemli bir cephesini oluşturmaktadır. Bir tarafta yıllardır süren savaşların etkisiyle yorgun ve yılgın, silahları eski ve yetersiz durumda olan Osmanlı ordusu varken; diğer yanda güçlü sanayi ve teknoloji ile beslenen düşman kuvvetleri vardı. Çanakkale sırtlarında savaş başladığında düşman güçlerinde en modern kara ve deniz silahlarıyla 506 top namlusu mevcutken; bizim birliklerimizde sadece 72 top bulunmaktaydı. 506 güçlü toptan atılan korkunç mermiler boğazın iki yakasını toz-duman içerisinde bırakmıştı. Çanakkale Zaferi’nde ilk taarruzu gerçekleştiren Nusret mayın gemisidir. Düşmanı mağlup ve perişan ederek geri püskürtmüştür. Çanakkale Boğazı’nı denizden geçemeyeceğini anlayan düşmanın karadaki harekâtı da başarısız olmuş ve kahraman Türk askeri düşman güçlerine “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” dedirtmiştir. Çanakkale Zaferi zor şartlar altında binlerce şehit verilerek kazanılmış mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır. Bizlere böyle bir zaferin gururunu yaşatan şehit ve gazilerimizi şükranla anıyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun” şeklide konuştu.

“1928’den bu yana kutlamaktayız”

Bademli Ortaokulu Müdürü Ramazan Göçen de konuşma gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Bu gece 107. yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi’mizi Bademli beldesi olarak 1928’den beri kutlamaktayız. Öğretmenlerimizin başlattığı Çanakkale Şehitlerini Anma Geceleri, tiyatro etkinlikleri, süregelen geleneksel bir hal almıştır. Biz de pandemi sebebiyle 2 yıldır bu kutlama etkinliklerimize ara vermek zorunda kalmıştık. Halkımızın büyük çoğunluğunun katıldığı özlemle beklediği Çanakkale şehitleri gecemiz, çocuklarımızın vatan, İstiklal duyguları, şehitlere olan saygı ve sevgilerinin pekişmesi anlamında çok değerlidir. Matematik Fen bilgisi vb. akademik bilgilerin eksiklerini bir şekilde tamamlayabilirsiniz, ama vatan olma, bayrak, istiklal duygularını zamanında kazanamazsak sonuç pek iç açıcı olmaz. Maalesef 15 Temmuz’da silahların tankların uçakların nasıl vatan evlatlarına karşı döndüğünü gördük. Önce çocuklarımız geçmişimizle barışık, tarihine köküne sahip çıkan, saygı duyan her an vatanı için şehit olabilecek vatanı uğruna canını verebilecek, duygu ve düşünce içerisinde olmaları, önce vatan diyebilecek şuura sahip olmaları gereklidir. Eğer bunları veremiyorsanız, ister profesör, ister büyük pilot olsunlar hiç anlamı yok. İşte Çanakkale Şehitleri Anma gecelerinin bu yönden çok önemi var. Çocuklar aldıkları görevleri yaparken bunları yaşıyorlar ve hayat boyu da bugünkü etkinliklerdeki rollerini hiç unutamıyorlar, roller gerçeğe dönüşüyor. Her zaman vatan her şeyden önce olmalı…

Teknolojinin geliştiği iletişimin çok hızlı olduğu dünyanın küçüldüğü bu ortamda, Bademli olarak bu vatan, şehitlere saygı duygusunu yaşatmak, bizi gerçekten mutlu ediyor, gurur duyuyoruz. Hizmetlisinden öğretmenlerine, yöneticilerine hep birlikte bir olup, bu ruhu yakalayıp bugün sizlere sunabildilerse başardılarsa, ne mutlu bizlere… Gerçekten çocukların her etkinlikte, içselleştirdikleri vatan olduklarını gördük. Ailelerini öğretmenlerini kutluyor tebrik ediyoruz. Bize bu konuda destek olan büyüklerimize, Milli Eğitim Müdürü’müze belediye başkanlarımıza, muhtarlarımıza, tiyatronun hazırlanmasında emeği geçenlere, Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne ve okul aile birliklerimize teşekkür ediyoruz. Desteklerini önemsiyor her zaman devamını bekliyoruz. Öğretmenlerimizin 90 yıldan beri kurduğu bu Çanakkale Gecesi ruhu devam etmeli gelecek nesillerin sürdürmeleri konusunda, üzerimize düşen vazifeyi yapmalıyız. Katkısı olan herkese sevgiler, saygılar sunuyoruz teşekkür ediyoruz”.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü gece sonunda yaptığı konuşmasında, “Bademli havasıyla, toprağıyla, insanıyla üretken bir yer. Aynı şeklide idarecilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizde üretken, doğasına sahip çıkıyorlar, tarihine sahip çıkıyorlar, şehitlerin hatırasına sahip çıkıyorlar. Bunlar çok değerli hasretler, bunlar bize ekmek ve sudan daha çok ihtiyaçlardır. Burada bu gecenin hazırlanmasında emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimizi, idarecilerimizi kutluyorum” dedi.

Samime Sarayköy

Bakmadan Geçme