• Haberler
  • BADEM İLK YILI MUHTARLARLA DEĞERLENDİRDİ

BADEM İLK YILI MUHTARLARLA DEĞERLENDİRDİ

Belediyenin yapacağı işleri yapıyoruz, önceliğimiz kamunun gücünü getirmek  Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, görev döneminin ilk...

Belediyenin yapacağı işleri yapıyoruz, önceliğimiz kamunun gücünü getirmek

 Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, görev döneminin ilk yılı muhtarlarla gerçekleştirdiği yemekli toplantıda değerlendirdi. Badem, belediyenin temel hizmetlerinin yanı sıra kamu gücünün ilçeye taşınması noktasında önemli adımlar attıklarını belirtti. İptal edilen ortak hizmet protokolleri üzerinden yine Büyükşehir’e yüklendi.

Ahrandı Restoran’da gerçekleşen yemekli toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Ali Hadim, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Halil Demir, Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, belediye meclisi üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı.

30 Mart 2014 tarihinden bu yana geçen süreyle ilgili sunum yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ilk olarak kamu yatırımları ve bölgeyle ilgili projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

ÖNCE KAMU DESTEKLERİNİ ANLATTI

Badem,  “Bütünşehir Yasası sonrası ilçe belediyelerinin yapabilecekleri çalışmalar belli. Biz zaten seçimden önce her köşe başında devletin gücüyle Ödemiş’in gelişimi ve kalkınması konusunda yapacaklarımızı anlattık. Bugün baktığımızda ilçemizde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla 2 milyon liralık asfalt çalışmasının yapıldığını görüyoruz. Bölgemiz açısından üreticimizin önemli geçim kaynağı olan kestane hastalıklarıyla mücadelede Orman Bölge Müdürlüğümüzle işbirliği yapıp eğitimler düzenledik, üreticimize ekipman desteği sağladık.

Gölcük, 99 mahallemizin göz bebeği, ilçe turizmi açısından büyük bir potansiyel. Gölcük’ün göl kenarı düzenlemeleri için 350 bin liralık ödenek çıkardık. Gölcük Yaylası’nın il başkan yardımcılığım döneminde 1,5 milyon lirasını hibe olarak İller Bankası’ndan çıkardığımız 3 milyon liralık kanalizasyon projesi var. Bu proje yasa sonrası İZSU tarafından yapılacak. İZSU’nun gerekli kanalizasyon sistemini ve arıtmayı kurmasının ardından göl kenarı düzenlemelerine de başlanacaktır” dedi.

Birgi ve Ödemiş’teki tarihi yapıların canlandırılması için İzmir Valiliği’nden ve Tarihi Kentler Birliği’nden aldıkları desteklere yenilerinin ekleneceğini kaydeden Badem, Birgi’den Çınaraltı Meydanı için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

“DUBLE YOLDA YENİ GÜZERGAH SİT ALANININ UZAĞINDAN GEÇİYOR”

Torbalı-Bayındır-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yol çalışmaları için ikinci bir şantiyenin daha kurulacağını kaydeden Badem, “Duble yol projesiyle ilgili gerek Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’la, gerekse de Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde görüşmelerimizle çalışmaların sonucunda Bayındır-Ödemiş arasında çalışmalar hızlanıyor. Tehlikeli virajların yok edilmesi için Kayaköy’ün hemen güneyinden geçen Doyranlı önünde şu anki yolla bütünleşen yeni bir güzergah açılacak. Bu güzergahın bizim tarihi topraklar dediğimiz bölgeyle alakası yok. SİT alanının yaklaşık 1,5 kilometre kuzeyinden geçiyor. Orada Hazine Arazisi ile ilgili bir sorun vardı. Sorun pazartesi günü çözüldü. 10 güne kadar Ödemiş’te ikinci bir şantiye kurularak çalışmalara hız verilecek” dedi.

“YENİ MESLEK LİSESİ TÜRKMEN MAHALLESİ’NE”

“Hayal denilen doğalgaz hattını Ödemiş’e getiriyoruz” ifadelerini kullanan Badem, 2017 yılında Ödemiş’in doğalgaza kavuşacağını aktardı. Çağrı Merkezi’nin haziran ayı itibariyle faaliyette olacağını belirten Badem, 150 gencin Çağrı Merkeziyle iş sahibi olacağını belirtti. Ödemiş’in çevre mahallelerinde yapılacak 7 halı saha tesisi için Spor Toto’dan 800 bin liraya yakın destek aldıklarını ifade eden Badem, kapatılan Ege Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda 4 yıllık yeni bir bölümün açılacağını, Ziraat Yüksekokulu’nda da 2 yıllık veteriner teknikerliği bölümünü açıldığını belirtti.

Hedefleri arasında ekonomisi hayvancılığa dayalı Ödemiş’te veterinerlik fakültesi açılması olduğunu vurgulayan Badem, Katip Çelebi Üniversitesi yada Ege Üniversitesi’nin Birgi’de 2 yıllık bir restorasyon bölümü açması için girişimlerin devam ettiğini bildirdi. Kredi Yurtlar Kurumu’nun ilçede 300 öğrenci kapasiteli bir yurt kurmayı gündemine aldığını belirten Badem, Fen Lisesi’nin inşaat ruhsatına ilişkin sıkıntıyı inisiyatif alarak bitirdiklerini söyledi. İlçede yatırım programına alınan yeni meslek lisesinin Türkmen Mahallesi’nde inşa edileceğini sözlerine ekledi.

“ÖDEMİŞ OSB’YE 23 YENİ BAŞVURU”

Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi için önemli aşamalar kaydettiklerini aktaran Badem, “Ödemiş’in OSB girişimleri 1994 yılında başladı. Tire, Ödemiş’ten sonra başlamasına karşın Tire OSB zamanla doldu taştı. Ödemiş OSB’de halen inekler otluyor. Biz Ödemiş’in gençlerinin ekmeğini kazanmak için ilçeden göç etmemeleri adına OSB’nin takipçisi olduk. Bir yılda önemli aşamalar kaydettik. Elektrik altyapısı için İZKA’dan 1,5 milyon lira hibe desteği aldık. Toplam 2 milyon liralık projeyle yüksek gerilim hattına kadar tüm altyapı sağlanacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın organize sanayilerle ilgili yatırım programının ilk sırasında Ödemiş OSB var. Yol, su, kanalizasyon, çevre düzenlemesi bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek. Zemin etüdünün yenilenmesi ile ilgili bir süreç var. O bürokratik sürecin tamamlanmasının ardından ihaleye çıkılacak. 46 parsel için 23 yeni müracaat var. 17 parsel için taahhütname vermiş durumdayız. İlgi büyük. Biz Ödemiş Belediyesi olarak elbette taş döşeyeceğiz, elbette asfalt dökeceğiz. Ama mevcut durumda bu saydığım projeler belediyenin değil kamunun gücüyle gerçekleşebiliyor. Asıl işimiz bu gücün Ödemiş’e daha fazla gelmesini sağlamak” dedi.

“MUHTARLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK”

Daha sonra Ödemiş Belediyesi’nin 18 kilometrekareden, 1082 kilometrekareye çıkan hizmet alanında gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında konuşan Badem, 30 Mart 2014 öncesi belediyenin 676 personelle hizmet verdiğini, gelinen noktada ise 572 personelle çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Muhtarlık Masası’nın ardından Muhtarlık İşleri Müdürlüğü kuracaklarını anlatan Badem, “Bundan böyle 99 mahalle muhtarımın isteklerini, taleplerini doğrudan iletebilecekleri kendilerine ait bir müdürlük olacak. Bu şekilde hem çalışmalar hızlanacak, hem de takibi kolaylaşacak” dedi.

Yılbaşına dek mahallelerde temel hizmetler dışında fazla bir çalışma gerçekleştiremediklerini, yılbaşı sonrası çalışmaların hız kazandığını söyleyen Badem, “Gönüllü Yaşama Sevinci Birimimiz 99 mahallemizin hizmetinde. Annem Bilgisayar Öğreniyor projemiz çevre mahallelerde devam ediyor. Artık yengelerimiz evlere bilgisayar alınmasını istemeye başladılar. Çok önemsediğimiz çalışmalarımızdan biri. Mahalle fırınlarımızı yaygınlaştıracağız. Tüm mahallelerimizde talebe ve ihtiyaca göre fırınları kuracağız. Isırganlı pidelerin tadına bakmak isteriz. Evde sağlık hizmetleriyle ilgili bir birim oluşturuyoruz. Uzak mahallelerde yaşayan vatandaşımızın tansiyonunu ölçme, pansumanını yapmak gibi hizmetleri gerçekleştireceğiz. Köylerdeki evler için 10 tip proje hazırladık. 2 projemizde hayvan damları da var” dedi.

“GELENEKSEL SPORLAR İÇİN 70 BİN METREKARE ARAZİ”

Geleneksel spor dalları için Ödemiş’e hitap edecek bir tesisi Günlüce yakınlarında oluşturmak istediklerini söyleyen Badem, “Rahvan at yarışları, deve güreşleri, boğa güreşleri gibi bölgemize özgü organizasyonların yapılacağı kafeteryalı, tribünlü bir tesis için yer arıyorduk. Günlüce yakınlarında 70 bin metrekarelik bir arazi bulduk. Modern bir tesisle geleneksel sporlarımızı yaşatacağız” dedi.

Cami ve okul temizliği için araç tahsis ettiklerini belirten Badem, Ödemiş’in yeni yer altı çöp konteynırlarının Haziran ayından itibaren hizmete sunulacağını sözlerine ekledi. 2015 yılı kilit taş döşeme hedeflerinin 100 bin metrekare olduğunu 35 bin metrekaresini tamamladıklarını söyleyen Badem, 55 köyde ilk etap çalışmalarını bitirdiklerini, 22 köy için Büyükşehir’den kilit taş desteği aldıklarını bildirdi. 125 ayrı güzergahta 205 kilometre üretim yolu tesviye çalışması yaptıklarını kaydeden Badem, “23 okulumuzda tamirat, boya-badana gibi çalışmalar yaptık. ‘Biz Milli Eğitim’in işlerini yapacak kadar şey değiliz’ demedik. Günlüce köyümüzün kantar isteğini yerine getirdik. Tekke Mahallemiz için kantar kuruyoruz. Belediye hizmet binamız haziran ayında eski adliye binasına taşınacak” dedi.

Badem sunumun ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce iptal edilen otogar, toptancı hali ve et kombina tesisine ait ortak hizmet protokolleri hakkında değerlendirmeler yaptı.

“BÜYÜKŞEHİR PROTOKOLLER KONUSUNDA SAMİMİ DEĞİL”

Üç tesisin Ödemişliler açısından travmaya dönüştüğünü öne süren Badem, “2013 yılında seçimler öncesi Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tesisler için iki meclisin de onayıyla bu protokolleri yaptı.

Bu üç projenin arazilerini de Ödemiş Belediyesi verdi. %30-%40 hatta bir tesisin inşa maliyetinin %60’ını Ödemiş Belediyesi karşıladı. Ama bu iş evlilik akdi gibi. İki meclisten de geçerek karar alındıysa protokol sonlanacaksa yine iki tarafın iradesiyle olmalı. 4,6 milyon lira para ve 35 bin metrekare araziyi Ödemiş Belediyesi vermişken ‘Ben güçlüyüm alırım’ anlayışıyla bu tesisleri almak olmaz. Kör kuruşun takipçisiyim. Ödemiş’in 4,6 milyon lirasını istiyorum. Ben o 4,6 milyon lirayla 46 mahallemde değişik çalışmalar yaparım. 20 mahallemin ihtiyaç duyduğu tüm çalışmaların %80’ini bitiririm. Biz garip bir belediyeyiz. Ben tek kuruşu takip etmezsem hepinizin bana ‘Bostan korkuluğu musun’ deme hakkınız var” dedi.

“İPTALLER İÇİN İKİ TARAFIN DA İRADESİ GEREK”

Protokollerin iptali için 30 Mart’ın gerekçe olarak gösterilmesinin samimi bir yaklaşım olmadığını da vurgulayan Badem, “30 Mart ile birlikte yetki Büyükşehir’e geçti denilerek bu protokollerin iptalini gündeme getirdiler. Madem öyle bir yetki geçti, niye 14 Mayıs’ta bir kez daha ek protokol yapıldı? Madem 30 Mart’ta her şey Büyükşehir’e geçiyordu, sistemini 30 Mart gecesi kapattığınız su işleri gibi, itfaiye işleri gibi 31 Mart günü devralsaydınız. Bize önce paranızı vereceğiz dediler, sonra bir şekilde ödeyeceklerini söylediler. Son olarak yine protokolle tesisler inşa edelim diyorlar. Ben yarın o tesislere el koymayacağınızı nereden bileyim? Aynı delikten yılana kendimizi iki kez sokturamayız. Samimi olmak gerekiyor.

Kaldı ki söz konusu protokollerde iptalle ilgili hiçbir madde yok. Bu protokollerin yürürlükten kalkması iki tarafın da rızasıyla olabiliyor. Yani aynı ortaklıktan helalleşip ayrılmak gibi. Büyükşehir, 13 milyon liralık İller Bankası payımızı alsın, su gelirimizi alsın, ‘Saraçoğlu Caddesi’nin ortasındaki refüjlere çiçek dikin’ dediğimizde, bize ‘Ambarda çiçek yok’ desin. Sonra da gelip bir de ortaklaşa yapılan tesisleri tek taraflı iradeyle almaya çalışsın. Bunu bu şekilde kabul edemeyiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme