Badem

Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi, ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra sert kabukla kaplı olan...

Haber

Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi, ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca iki çeşidi vardır.

Acı Badem: İçinde amigdalin denilen zehirli bir glikozit vardır. Sabun, krem, esans vs. imalinde kullanılır. Ev ilaçlarında kullanılmaz.

Tatlı Badem: Yağlıdır. Ezilerek badem yağı çıkarılır. Çocuk kabızlıklarını gidermekte kullanılır.

Faydaları: Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahet devresini kısaltır. Böbrek ağrılarını azaltır. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.

Bakmadan Geçme