• Haberler
  • Özel Haber
  • Ayvalık Tabiat Platformu Başkanı Nebahat Dinler “Yeni başvuruya karşı hukuki mücadeleye başlayacağız” dedi

Ayvalık Tabiat Platformu Başkanı Nebahat Dinler “Yeni başvuruya karşı hukuki mücadeleye başlayacağız” dedi

Ayvalık’a bağlı dünyaca meşhur Sarımsaklı plajına geçtiğimiz aylarda boydan boya beton dökülmüştü. 750 araçlık otopark, yürüyüş...

Ayvalık’a bağlı dünyaca meşhur Sarımsaklı plajına geçtiğimiz aylarda boydan boya beton dökülmüştü. 750 araçlık otopark, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, spor tesisleri ve benzeri yapılar inşa edileceği söyleniyor, fakat halk başka önceliklerin bulunduğu veya bunların daha doğal şekillerde yapılacağı gibi gerekçelerle buna karşı çıkıyordu. Ayvalık Tabiat Platformu, henüz bu meseleyle uğraşırken Bergama’nın Kozak Yaylası’nda endemik çam fıstıklarının ortasında 2 tane maden ocağı açılması kararlaştırıldı. Bu konularla ilgili Ayvalık Tabiat Platformu başkanı Nebahat Dinler ile konuştuk.

Nebahat Dinler: Fotoğraflar medyaya düştükten sonra biz de gidip tahribat altındaki alanı fotoğrafladık ve mücadeleye başladık. O dönem tabii seçim çalışması da vardı. Bir açıklama da yaptık ama işin boyutu fazla fark edilmedi. Seçim çalışmasıyla çakışması çok kötü oldu. Daha sonra bir gönüllümüz planları bulduktan sonra biz detayları görebildik. Daha önce sadece krokiler elimizdeydi. Detayların gelmesi ile örgütlendik ve örgütlü mücadeleye başladık. Bir de aynı bölgede 2017’de keşfedilip 2019’da literatüre giren “ayvalıkensis” isimli endemik bitki var. Bunlardan sonra yapılan basın açıklamamız oldukça iyiydi. Daha sonra bir dilekçe hazırladık. Zaten sorun rekreasyon çalışması yapılması değil, rekreasyonun böyle bir sahilin üzerine yapılması. Ki Sarımsaklı sahilinin önemli bir kısmı yeni kamuya açılmıştı. Sevimli göstermek için yürüyüş yolu ve bisiklet yolu ekliyorsunuz. Kumsalı 100 metreden fazla derinlikte olan, Kozak’tan gelen granit taşlarının ufalanmasıyla binlerce yılda oluşmuş kumun kalitesinin çok yüksek olduğu bir sahile yapılacak bu beton alan 20 futbol sahası büyüklüğünde olacak.

Bir de tesislerin taşeronlara verilmesiyle sahilin ne kadarının halk plajı olarak kalacağı da belli değil. Büyükşehir belediyesi burayı parsel parsel şezlongçulara kiralayacak. Şezlongçular şemsiyeleri denizin 0 noktasına kadar götürdükleri için sahilde yürümek bile çok zor hale geliyor. Arada halk plajları kalacak ama çok küçük olacak. Dolayısıyla sahilde keyifli vakit geçirmek parası olanak alacak.”

Soru: Mücadeleler böyle projelerin önlerine geçebiliyor mu?

N.D.:2015’te büyükşehir belediyesi bir düzenleme yapmak istedi. O tarihte Ayvalık kamuoyu ve bizler karşı çıktık ve istekleri yerine gelmedi. Daha sonra Sarımsaklı’da tescilli sit alanlarının sürdürülebilir korumalı kullanım alanlarına çevrildiğini öğrendik. Bunun yapılış amacını, rant projesine zemin atmaktı.

Soru: Umarım o betonları sonrasında sökülebilecek şekilde atıyorlardır diye umuyorum ben.

N.D.:Bazıları öyle değil çünkü o bölge, lodostan çok etkileniyor. Bazen 100 metre içerisine kadar bölgeyi su basıyor. Dolayısıyla o bölgede bu yapılar daha sağlam olsun diye derin zemin kazısı yapıldı ve taşlar döşendi. Bu temeller hasır çeliklerle atıldı. Fotoğraflarda meselenin büyüklüğü anlaşılmıyor.

Medyada bazı yerlerde betonun döküldüğü yerler “Bir zamanlar kumsal olan fakat bugün bu niteliğini kaybetmiş olan yerler” olarak anlatılıyor fakat bu kısım çok çok dar ve buranın niteliğini kaybetmiş olması, buraların daha doğal projelerle değerlendirilemeyeceği ve renklendirilemeyeceği anlamına gelmez.

Soru: Ayvalık Tabiat Platformu, nasıl bir mücadele yürüttü ve yürütecek?

N.D.:Ayvalık kaymakamlığına dilekçe verdik. Endemik bitki ayvalıkensisi keşfeden ve tescilleyen Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne de verdik. En son, “bari siz bunu meclis gündeminize alıp Büyükşehir’e taşıyın ve bu talanı durdurun” diye Ayvalık Belediyesi’ne ulaştırdık. Bu konu Ayvalık’ın ilk belediye meclis toplantısında görüşülecek ve biz de orada olacağız. Biz yerel yönetimlerin bir projeye başlarken meslek odalarından, sivil toplum örgütlerinden fikir almasını istiyoruz. Bu bütün yerel yönetimler için geçerli. “Başta Mimarlar Odası olmak üzere uzmanlara danışılmalı bu tarz projelerden önce” diyoruz. Ayrıca proje yarışmaları da yapılabilir. Şimdi biliyorsunuz Faselis’te, arkeolojik ve doğal sit alanında bir koyda, bakanlık eliyle, plaj düzenlemesi adı altında orman içine beton dökülüyor. Fethiye’den benzer bir haber geliyor. Orman kiralanıyor, ağaçlar kesiliyor. Günümüzde nereye baksak uzmanların fikirlerine gerekli değerin verilmediğini görüyoruz. Fikri alınması gereken insanların başında da ekolojik örgütler ve odaların yanı sıra tabii ki yerel halk da geliyor.

Soru: Kozak yaylasının Bergama’ya bağlı köylerinde açılması planlanan madenler için yorumunuz ne?

N.D.:O taraftaki çalışma Kozak’ın Ayvalık’a bağlı köyü olan Bağyüzü’ne doğru yükseliyor. Burhaniye sınırlarına ulaşıyor. İdeal Stone isimli şirket birkaç yıl önce bölgede faaliyet altında olduğu bölgenin ÇED alanını genişletmek istedi. Bu alanını Bergama’dan Burhaniye’ye kadar almak istedi. Ona karşı biz üç grup birlikte çalıştık. Dava süreci bizim mücadelemizle yerel seçim sonrasına kaldı. Bu dönemde Bergama belediye başkanlığı değişti ve Bergama Çevre Platformu’na desteğini çekti. Davayı Ayvalık Tabiat Platformu olarak biz belediyeye götürdük ve desteklerini aldık. ÇED olumlu kararını iptal ettirdik. Sonra yine Bağyüzü’nde 25 hektarlık Bertaş Granit vardı. Onun da “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ettirdik. Şimdi yeni başvuru için “ÇED gerekli değildir” kararı çıktığında biz hukuki mücadeleye başlayacağız.

Utku Beycan

 

Bakmadan Geçme