AVUKATLIK MESLEĞİ VE BAROLAR…

1136 sayılı avukatlık yasasına göre avukatlık kamu hizmeti ve serbest meslektir. Avukatlığın amacı hukuki ilişkilerin düzenlenmesini,...

1136 sayılı avukatlık yasasına göre avukatlık; kamu hizmeti ve serbest meslektir. Avukatlığın amacı; hukuki ilişkilerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini, hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derece yargı organlarında ve kurumlarda sağlamaktır.

Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil eder. Barolar da avukatların meslek örgütüdür.

Bu gün ülkemizde bir hukuk çıkmazı yaşanmaktadır. Adalete duyulan güven azalmıştır. Bu duygunun oluşmasında en büyük etken ise siyasi iktidarların yargıyı kontrol altında tutmak için yaptıkları yanlışlardır. Hâkimler Savcılar Yüksek kurulunun siyasileştirilen yapısı siyasi iktidarın yargıyı kontrol altında tutmak adına yaptığı yanlışların başında gelmektedir. Siyasi bir kişilik olan Adalet Bakanı kurulun başkanı ve yine siyasi bir kişilik olan Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun doğal üyesidir. Hâkimlerin özlük haklarından tutun atamalarına, soruşturmalarına kadar her türlü yetki ile donatılan bu kurul böylesine siyasi bir yapıya sahip olunca hâkimlerimiz ne yazık ki yasalara ve vicdanlarına göre karar vermekte zorlanmaktadırlar.

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu her türlü siyasi kişiden arındırılmalı, sadece hâkim ve savcıların kendi içlerinden seçtiği kişilerden oluşan bağımsız bir kurul haline getirilmelidir.

Yargının bu olumsuz yapısı ve siyasi iktidarların yargı üzerindeki baskıları savunma mesleği olan avukatlığı ve avukatları da olumsuz etkilemektedir. Herkesin sustuğu yerde avukat konuşabilmelidir. Herkesin korktuğu yerde avukatlar cesurca direnebilmelidir. Söylemekten korkulan doğruları avukatlar söyleyebilmelidir.

Avukatların bu görevlerini yapabilmeleri için örgütlü, örgütlerinin de demokratik bir baskı grubu olarak güçlü olmaları gerekmektedir.

Bu hafta tüm illerde baro seçimleri yapılacak, baro başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile Barolar Birliği genel kuruluna katılacak delegeler seçileceklerdir. Dileğim; bu seçimlerde avukatların sorunlarına çözüm üretecek arkadaşlarımızın görev başına gelmesidir.

Bağımsız yargı herkese gereklidir. Bir gün iktidarda olanlara da gerekebilir. Gelişmiş demokrasilerde yargı gerçekten bağımsızdır. Örneğin Amerika’da başkanlık sistemi vardır ancak yargının bağımsızlığını kimse tartışma konusu etmez. Çünkü yargı istediği zaman başkanı ve yakınların bile sorgulamaktan çekinmez…

Ülkemizin de bir an önce bağımsız bir yargı sistemine kavuşması herkesin yararına olacaktır.

Yaşar Varış

Bakmadan Geçme