Avrupa zeytinyağı fiyatlarını arttırdı

İklim değişikliğinin meydana getirdiği, mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklık ve yağış miktarındaki düşüş zeytin ve zeytinyağı...

İklim değişikliğinin meydana getirdiği, mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklık ve yağış miktarındaki düşüş zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesine neden oluyor. Üretimdeki bu düşüş zeytinyağı fiyatlarına yansıyor.  Avrupa ülkeleri arasında en büyük zeytinyağı üretici ülkelerinden biri olarak ilk sırayı ispanya alıyor. Normalde AB zeytinyağı üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştiren İspanya’da zeytinyağı üretimi 2022-23 döneminde bir önceki sezona göre yüzde 56 azalarak 663 bin tona kadar geriledi.

En büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’yı, İtalya, Yunanistan ve Portekiz takip ediyor. Fakat sadece Yunanistan’ın üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 47 oranında artarak 232 bin tondan 340 bin tona çıktı.

 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARINDA YENİ REKORLAR BEKLENİYOR

Zeytinyağı fiyatlarındaki artış ile ilgili İspanya tarım uzmanı Juan Vilar  “Zeytinyağında şu anda eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşanıyor.” dedi.
İspanya’da ki zeytinyağı fiyatlarının artışına dikkat çeken Vilar, ülkenin bazı bölgelerinde zeytinyağı fiyatının 8 euroya ulaştığını belirtti. Üretimin talebi karşılayamadığını söyleyerek, arz ve talep arasındaki farkın önceki dönemden kalan stoklarla kapatıldığı bilgisini paylaştı. Ve bu stok zeytinyağlarının en kısa zamanda tükenme tehlikesine yaklaştığını belirtti. Vilar, bu nedenle zeytinyağında fiyat artışının devam etmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Haber

ÜRETİM YOK TÜKETİM ÇOK

Avrupa’nın geçen yıl en hızlı ısınan kıta olması ve yaşanan aşırı sıcaklar ile kuraklıların ürüne zarar vermesi yüzünden zeytin üretimi yarılandı. Buda zeytinyağının litre fiyatlarının rekor fiyatlara çıkmasına neden oldu. Üretimin azalırken tüketimin daha da artması stok zeytinyağlarına hızla yönelime neden oldu. Böylece stokların erken tükenme tehlikesinin olması üretimden fazla tüketim zeytinyağındaki fiyat artışına neden oldu.

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme