Av yasağı kalktı, balık sezonu açıldı!
Balık, omega-3 yağ asidi içeriği bakımından oldukça zengindir. Zihinsel ve bedensel gelişimi destekler ve haftada en...
Balık, omega-3 yağ asidi içeriği bakımından oldukça zengindir. Zihinsel ve bedensel gelişimi destekler ve haftada en az iki defa tüketilmelidir. Omega -3 yağ asidi, beyin gelişimini desteklediği için anne karnından itibaren alınması gerekir. Çocukların tüketmek istememesi halinde uzman görüşü alınarak balık yağları verilebilir.
Balık tüketmenin faydaları
İçerdiği yağ asidi, beyindeki deforme olmuş hücreleri azaltarak hafızayı güçlendirir. Zeka gelişimini artırır. Alzheimer hastalığına karşı korur.
Kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendirir ve kas gelişimin artırır.
Üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı koruma sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında hastalıklara yakalanmamak için bolca tüketilmelidir. Ancak besin tüketim oranları vardır, bunlara dikkat edilmelidir. İhtiyaçtan fazla protein alınan bağışıklık sistemi, antikor üreterek alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Omega-3 yağ asidi, içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü artırır. Kanda buluna serbest yağ asitlerini düşürerek damar tıkanıklığı oluşmasını önler. Kan basıncını düşürür ve dolaşımı düzenler. Kalp damar sağlığımızı korur.
Hücre yenilenmesinde yardımcı olur. Bu sayede cildi güzelleştirir, göz rahatsızlıklarından korur.
Doyurucudur ve kilo vermeye yardımcıdır.
Balık nasıl pişirilmeli ve nasıl muhafaza edilmeli?
Balıklar, avlandıktan sonra 20 derecelik sıcaklıkta 24 saat bekletilirse bozulmaz fakat mikrobiyolojik yükü artar ve bu sürenin sonunda bozulma gerçekleşir. Daha sağlıklı bir koruma için hemen buza yatırılmaları ve soğutulmaları gerekir. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde üç gün, tek yıldızlı dolapların buzluklarında 0 ila -5 derece arasında 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar için üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik deep-freezeleri veya bağımsız deep-freezeler kullanılmalıdır. Deep-freezelerde saklama süreleri hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için üç ay, üç ila dört adeti bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için beş ila altı aydır. Bir kilodan büyük balıklar için ise altı ila sekiz aydır. -25 derecelik deep-freezelerde ise bu süre, yüzde 50 artar. No-frost buzdolaplarında sistem, hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Bunu önlemek için kapalı kapların içinde ya da temiz nemli bir beze sarılarak konulmalıdır. Buzu çözüldükten sonra tekrar doldurulmamalıdır. En kısa sürede buzunu çözdürüp pişirilmelidir. Pişirme işleminde ızgara veya haşlama tercih edilmelidir. Yağda kızartmak, balığın içindeki faydalı bileşenleri almamızı engeller ve sağlıksız bir besine dönüştürür. Yanında bol yeşillik ve ızgara edilmiş sebzelerle tüketilebilir.
Bakmadan Geçme





