Aşırı yağış sonrası tarlalar balık çiftliğine döndü

Çanakkale’de 5 Eylül günü yaşanan aşırı yağış sonucu Ezine’nin kırsal arazilerinde bulunan kanal taşmış, köylülerin tarlaları...

Çanakkale’de 5 Eylül günü yaşanan aşırı yağış sonucu Ezine’nin kırsal arazilerinde bulunan kanal taşmış, köylülerin tarlaları balık çiftliğine dönmüştü. Olayın üzerinden bir hafta zaman geçmiş olmasına rağmen kimi tarlalar, hala daha su ve balık içerisinde.

Afet yaşanmıştı

Bölgede bulunan köylüler, 5 Eylül günü yaşanan aşırı yağışın afet olduğunu söyledi. Yağış bölgedeki köylülerin tarlaları ile sulama kanallarını birleştirmiş, bir süre sonra suların geri çekilmesi ile tarlalar balık çiftliğine dönmüştü.

Bölgedeki çiftçilerden biri, afetin üzerinden bir hafta zaman geçmiş olmasına rağmen ayçiçeği tarlasında hala balık bulunduğunu belirtti.

Haber

Afetten 5 gün sonra, ancak 10 Eylül’de tarlaya gittiğini belirten çiftçi, “Tarla 14 dekardır, 6 gün geçmesine rağmen hala tamamı su altında. Çayın taşması nedeniyle yaşandı. Yaklaşık 5 ton ayçiçeği bekliyordum. Şu anda en az yarısı devrilmiş durumda, biçilemez. Ayakta kalanların sapları çürürse onlar da biçilemez duruma gelecektir. Suyu dışarıya atmaya çalışıyoruz. Çürümeyi önleyebilirsek belki 2 ton kadar alabiliriz. Bunun da garantisi yok.” dedi.

Tarlada şu anda 50-60 bin lira arası zarar bulunurken mağdur vatandaş, zararın en azından yarısını kurtarmaya çalışıyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin sonucu

Çiftçi-Sen Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Temmuz ayında verdiği demeçte sene içerisinde tarım ürünlerinin tamamında zarar yaşandığını, sebebinin ise insan kaynaklı iklim değişikliği ve aşırı yağışlar olduğunu vurgulamıştı.

Tarım ürünlerinin tamamı zarar etti!

Utku Beycan

Bakmadan Geçme