Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin örnek uygulaması!
Geçen yazımda mısır silajının yaratacağı tehlikeye dikkat çekmiştim. Başlıkta da vurguladığım gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi, Eylül’ün...
Geçen yazımda mısır silajının yaratacağı tehlikeye dikkat çekmiştim. Başlıkta da vurguladığım gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi, Eylül’ün son günlerinde bir uygulama başlattı.
Kırsal kalkınmayı destekleyen ABB Başkanı Mansur Yavaş, Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) kapsamında hayvancılıkla uğraşan çiftçilere tohum desteği sağlamaya başladı. Amaç, kendi cümleleriyle, “Bizim en büyük projemiz de hayalimiz de Ankaralıyı zengin etmek.” Kent ekonomisini canlandırma yolunda gidiliyor. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, BAKAP’ı yürütüyor. Macar fiği tohumunun yüzde 90’ı hibe, yüzde 10’u çiftçi ödemeli oluyor. Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Fazıl Köremezli, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtiyor. “Ankara’yı tarımın başkenti yapmak için çaba harcıyoruz. Hayvancılık yemi olarak kullanılan Macar fiğinin dağıtımına başladık. Ankara’nın 25 ilçesi için dağıtım organizasyonumuz var. 4219 çiftçimize 833 bin ton yem bitkisi tohumu dağıtacağız. Bereketli olmasını diliyorum” diyerek dağıtımı başlatıyor. 25 ilçenin tamamında 8 Ekim tarihine kadar Macar fiği tohumunun dağıtımı bitirilecek.
*****
Macar fiğini araştırdım. Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin internet sayfasındaki bilgiler şöyle:”Soğuğa ve kurağa dayanıklı fiğ türlerinden birisi. Özellikle Geçit Bölgeleri ve İç Anadolu’nun kıraç koşullarında sonbaharda ekilen Macar fiği, kıştan zarar görmez. Macar fiği, yarı dik veya dik olarak yetişir. Bu özelliğinden dolayı yardımcı bitkiye ihtiyaç duymamaktadır. Bitki, 60–70 cm boylanır. Macar fiği, tüylü olduğu için gri görünür. Danesi ve otu iyi, kaliteli bir hayvan yemidir. Macar fiği, aynı zamanda iyi bir münavebe bitkisidir. Ot için yetiştirildiğinde erken biçildiği için mücadelesi mümkün olmayan bazı yabancı otların tohumlarını dökmeden temizlenmesi yönünde faydalı olmaktadır. Yeşil gübre olarak da değerlendirilebilir. Macar fiği, ağır ve nemli topraklarda diğer fiğ türlerine göre daha iyi yetişir. Macar fiği, iyi hazırlanmış bir tohum yatağı ister. Sonbaharda 18–20 cm’den derin bir sürüm yapılmalı ve ikileme aletleriyle düz bir yüzey oluşturulmalıdır.
Ekim ya da Kasım aylarında ekimi yapılır. Ekim, mibzerle sıraya ekilmelidir. Ot üretimi için kuru şartlarda sıra arası mesafe 30–40 cm, sulu şartlarda 15–20 cm olmalıdır. Kıraç şartlarda yalın olarak ekilecekse dekara 8–10 kg, sulu şartlarda 10–15 kg tohumluk gerekir. Dane üretilecekse sıra arası, biraz daha geniş tutulmalıdır. Tohum miktarı, sulu şartlarda 8-10 kg, kıraç da 6–8 kg olmalıdır. Macar fiği, ot üretimi için daha çok tahıllarla karışım halinde ekilir. Bunun için 6–8 kg fiğ tohumu, 2–3 kg hububat tohumu (arpa, çavdar, yulaf) ile karıştırılarak ekilebilir. Macar fiğini hububat tohumu ile karıştırarak ektiğimizde hem Macar fiğinin daha dik büyümesi sağlanır hem de ot kalitesi ve verimi artar. Ekimle beraber 10-15 kg DAP verilmelidir. Ot için saf ekimlerde 1-2 meyvenin normal büyüklüğüne ulaştığında, tahıllarla karışım halinde ekildiğinde ise fiğler çiçeklenme başlangıcında biçilerek hasat edilmelidir. Hasat, fazla geciktirilmemelidir. Gecikmesi halinde ot miktarında artma olur ise de kalitede düşme görülür. Hasattan sonrada tekniğine uygun olarak kurutulup depolanmalıdır.
Eğer karışım, silaj olarak değerlendirilecekse biçim işlemi karışımda bulunan tahılların süt olum devresinde ya da fiğin birkaç meyvesinin normal şeklini aldığı dönemde biçim yapılır. Biçilen otlar, hemen silaj yapılmalıdır. Tohum amacı ile yetiştiriliyorsa fiğ meyveleri olgunlaştığında hasat edilmelidir. Macar fiğinden dekara 80-100 kg dane verimi alınır. Ot amacıyla saf olarak ekildiğinde kurak şartlarda 200-250 kg; sulu şartlarda 400-500 kg kuru ot verimi vardır. Karışım halinde ekilirse ot verimi iki katına çıkar.”
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin örnek uygulaması, Küçük Menderes Havzası’nın iklim koşullarına uygun bitkilerle bizde de GER-ÇEK-LEŞ-Tİ-Rİ-LE-Bİ-LİR!!!
Uygulayacak olanlara şimdiden başarılar dilerim. Saygılarımla…
KAYNAKLAR:
https://www.ankara.bel.tr/haberler/baskentte-25-ilcenin-topragi-tohumla-bulusuyor Erişim:04.10.2020-23:26
http://kayseridsyb.org.tr/urun/macar-fig-tohumu.html Erişim:04.10.2020-23:53