Yüksekova- İran hattına duvar örüldü kaçakçılar rota değiştirdi

Özellikle Türkiye- İran sınır hattında gerçekleşen Kaçak geçişlerin önüne geçilmesi için 2017 yılında Ağrı Doğubayazıt ilçesi...

Özellikle Türkiye- İran sınır hattında gerçekleşen Kaçak geçişlerin önüne geçilmesi için 2017 yılında Ağrı Doğubayazıt ilçesi ile Hakkari Yüksekova ilçesi sınırlarına kadar uzanan modüler duvar ve akıllı kule yapım çalışması başlatılmıştı. Kaçak göçmenlerin geçiş noktalarından olan Van-İran sınır hattındaki 295 kilometrelik bölümde 2021 yılında başlatılan çalışmalarda, Çaldıran ve Özalp ilçeleri sınırlarındaki 96 kilometrelik duvar devriye yolunun yapımında sona gelindi. Geri kalan bölümde de yüksekliği çelik tellerle birlikte 5 metreyi, genişliği ise 2,87 metreyi bulan beton bariyerler dikiliyor. Aynı güzergahta, kaçak geçişlerin engellenmesi için hendekler de kazıldı. Jandarma, hudut birlikleri ve Özel Harekat polisleri de sınırda gerekli güvenlik önlemlerini alıyor. Duvar tedbirleriyle, son 3 yılda 155 bin 774 kaçak göçmenin geçişleri engellendi.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz, konuyla alakalı olarak sınır hattında gerçekleştirilen duvar örme çalışmaların kaçak sorununa karşı başarılı bir çözüm olduğunu dile getirdi.

'Ancak şu an göçmenlerin duvarın dışındaki bölgelere doğru kaydığını görüyoruz. Sınırda çalışmalar sürüyor. Göçmen kaçakçılarının göçmenleri yönlendirdiği yer sınırda duvarın inşa edilmediği açıkların bulunduğu alanlara doğru kayıyor' ifadelerini kaydetti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme