Yolunuz Menemen'e düşerse…

Bakırçay Havzası'nın en önemli bölgesi olan Menemen tarımıyla, tarihiyle ön plana çıkıyor. İl merkezinde 33 KM...

Bakırçay Havzası'nın en önemli bölgesi olan Menemen tarımıyla, tarihiyle ön plana çıkıyor. İl merkezinde 33 KM uzaklıkta olan Menemen'in Yüzölçümü 573 km2'dir.

DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY

Devrim Şehidi Mustafa Fehmi Kubilay Menemen'in simgesi hakine geldi. Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki'nin 23 Aralık 1930'da cumhuriyet karşıtı bir grup tarafından öldürüldü. Her yıl Kubilay ölüm yıl dönümünde Atatürkçü Düşünce Derneği ve CHP tarafından düzenlenen yürüyüşle anılıyor. Yürüyüş Menemen'de bulunan Kubilay Anıtı'nda son buluyor.

NERELERİ GEZERİZ?

Karagöl Tabiat Parkı Menemen'in yerlileri ve ziyaretçiler tarafından doğa yürüyüşleri, safari, bisiklet turları, piknik ve kamp yapmak için tercih edilir.

Yamanlar Dağı Mesire Yeri, ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Muhteşem bir ormanın içinde piknik yapmak, bolca oksijenli bir ortamda lezzetli bir kahvaltı yapmak, sakin ve huzurlu bir ortamda dinlenmek ve muhteşem manzaralara tanıklık etmek için şehre hem yakın hem uzak konumu ile tercih edebileceğiniz Yamanlar Dağı Mesire Yeri, doğa ile baş başa kalmak için idealdir.

Taşhan

Menemen'de Şehit Kemal Caddesi üzerinde bulunan Taşhan, Menemen'in en önemli tarihi miraslarından biridir. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, kaynaklar tarihinin 15.yüzyıla uzandığını düşündürmektedir. Taşhan, ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.

Agios Konstantinos Kilisesi

Ermeni Kilisesi olarak da bilinen Agios Konstantinos Kilisesi, ilçede Mermerli mevkiinde bulunmaktadır. Tarihte, bölgede yaşayan Ermeniler için inşa edilen ve daha sonraları Ermenilerin buradan göç etmesi ile eski işlevini yitiren kilise, yine de mimarisi ile görülmeye değerdir.

Gölpark

Yapay bir gölet etrafına kurulan ve Menemen'in turistik cazibe merkezlerinden biri olan Gölpark'ın içerisinde çocuklu aileler için kurulan hayvanat bahçesi, özel hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Parkın içerisinde ayrıca; lunapark, mini halı saha, tenis kortu, basketbol sahası, go kart pisti gibi eğlenceli alanlar ve şelale, süs köprüsü gibi alanlar da bulunmaktadır. Spor yapmak isteyenler için yürüyüş ve bisiklet parkurları da yer almaktadır.

Ermeni Kilisesi

Tarihte Ermeni cemaate hizmet veren Surp Sarkis Ermeni Gregoryen Kilisesi, 19.yüzyıla ait bir eserdir. 1920'li yılların başına kadar kilise olarak hizmet veren bina, Ermenilerin bölgeyi terk etmesinin ardından kendi haline bırakılmıştır.

Temnos Antik Kenti

Günümüzde Görece Kalesi olarak da bilinen Temnos Antik Kenti, Menemen'in İğnedere mevkiinde bulunmaktadır. Tarihi Antik çağlara uzanan ve ilk kez Heredotos'un kitabında adı geçen bu kent, Aiolis'in 12 Kenti arasında yer almaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde terk edilen bu kentin içerisinde agora alanı, tiyatro gibi alanların kalıntıları ve muazzam bir manzara bulunmaktadır.

Menemen yemeği, çileği, testileri ve diğer çömlekçilik ürünleri ile meşhurdur. Çömlekçiler topraktan her türlü çömleği yaparak Menemen'i çömlekçilik anlamında bir marka yaptı.

MENEMEN MUTFAĞI

İlçenin adıyla özdeşleşen menemen kahvaltının vazgeçilmez lezzeti menemen, burada yumurta, domates ve biber ile hazırlanır. Bazı versiyonlarında soğan da yer almaktadır. Burada, menemenin yanında yayık ayranı da servis edilmektedir. Menemen'de, İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin öne çıkan lezzetlerini deneyimlemek de mümkündür. Burada ayrıca pide de oldukça ünlü bir lezzettir. Ege mezeleri, Ege otları, köfte, kebap ve çilek gibi lezzetlerin öne çıkıyor.

Berivan KAYA

Bakmadan Geçme