Yerli elektrik şirketlerine destek artarken, şirketlerin üretim payı düşüyor

Usta ekonomist Erinç Yeldan, yerel elektrik şirketlerine verilen destek artarken, üretimin seyrinin aksi yönde ilerlediğine dair...

Usta ekonomist Erinç Yeldan, yerel elektrik şirketlerine verilen destek artarken, üretimin seyrinin aksi yönde ilerlediğine dair bir veri paylaştı.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Yeldan, TMMOB'a ait bir rapordan alıntıladığı grafiği ekledi. Grafikte, özel elektrik şirketlerine verilen desteklerin her yıl arttığı görülüyor.

Yeldan'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alıntıladığı başka bir grafiğe göre ise birincil enerji arzı içinde yerli üretimin payı gerilemeye devam ediyor.

Yaptığı paylaşımların tamamında Yeldan, 'Özel elektrik şirketlerine verilen ek ödeme ve destekler milli gelirin %0.62'sine; bu şirketlerin PTF üretim değerlerinin %43'üne ulaşıyor. Yerli ve uluslararası enerji tekellerine sağlanan bunca desteğe rağmen birincil enerji arzı içinde yerli üretimin payı gerilemesini sürdürüyor. 1990'da %47'den, 2021'de %29'a). Türkiye Yüzyılı, başta inşaat ve imar rantları olmak üzere, enerji ve spekülatif finansal rantlar üzerinden yükseliyor…' ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı, başta inşaat ve imar rantları olmak üzere, enerji ve spekülatif finansal rantlar üzerinden yükseliyor…

— A Erinc Yeldan (@ErincYeldan) August 9, 2023

Utku Beycan

Bakmadan Geçme