YAŞAMDAN DA HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ!
Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Mualla Akgün kadınlar gününe özel açıklamada bulundu: 'Bugün 8 Mart...
Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Mualla Akgün kadınlar gününe özel açıklamada bulundu:
'Bugün 8 Mart 2024 Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, emekçi kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri bir mücadeleyi simgeler. Bu nedenle, 8 Mart bir kutlama günü değil, kadınların hak mücadelesini anma, ayrımcılığa, şiddete karşı çıkma günüdür.
1857 yılında Amerika'nın New York kentindeki insanca yaşam koşulları için grev yapan, çıkan yangında polisin kurduğu barikatları aşamadığı için yanarak can veren 129 dokuma işçisinden bugüne mücadele güçlenmiş ve genişlemiştir. Dünya kadınları 167 yıldır eşit işe eşit ücret mücadelesine, eğitimde eşitlik, sağlıkta eşitlik, istihdamda eşitlik, siyasal ve medeni haklarda eşitlik mücadelelerini eklemiştir. Kadınlar yaşadığı coğrafyanın yazgısını yaşasa da türlü eşitsizlik ve ayrımcılıkla karşılaşsa da umudunu ve direncini kaybetmemektedir. Ancak kadın hakları ve mücadelesine saldırılar artmakta ve pervasızlaşmaktadır.
Anayasa'da kadın-erkek eşitliğinin kabul edilmesine ve uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüklerimize rağmen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa ya hiç uygulanmamış ya da eksik uygulanmıştır. En nihayetinde bir gece vakti İstanbul Sözleşmesi'nden tek imzayla çıkılmıştır. Kadın cinayetleri ve kadına şiddet daha da artmıştır. Şimdi ise Cumhuriyet Devrimlerinin en önemlilerinden olan Medeni Kanun'un değiştirilmesi, haklarımızın ortadan kaldırılması tehlikesi altındayız.
Kadınların eşitlik mücadelesi verdiği bir süreçte en temel haklarının düzenlendiği Medeni Kanun'da yapılması düşünülen bu değişiklikler kazandığımız haklarımız bakımından 100 yıl geriye gitmektir. Bu kadar önemli ve yaşamsal bir dönemeçte kadın ve çocuk hakları konusunda kararlılığımız ve mücadelemiz devam edecektir. Toplumun çoğunluğunu oluşturan kadın ve çocukların siyasi irade tarafından yok sayılması toplumu daha da geriye götürecektir. Bu ülkenin kadınları yaşamdan da haklarından da vazgeçmeyecektir.
Evlilik yaşı, resmi nikah, tek eşlilik gibi kadın haklarının güvencesi olan kuralların son yıllarda göz ardı edilmesi, nafakanın kaldırılması ve Aile Hukuku konusunda arabuluculuk getirilmek istenmesi karşısında, tüm yurttaşları, özellikle kadınları, Medeni Kanun'a sahip çıkmaya, yargı mensuplarını ve ülkeyi yönetenleri ise Medeni Kanun'u aynen uygulamaya davet ediyoruz.
Kadın erkek eşitliğinin tüm dünyada sağlanamadığı biliniyor. Henüz hiçbir ülkede kadın ve erkek arasında tam bir eşitlik yok. Ancak bu yolda ilerleyen İskandinav ülkeler yine listenin en başında. İlk sıralarda İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç var. Araştırmalar kadın erkek eşitliğinin tam olarak sağlanması için daha 100 yıllık bir mücadele gerekeceğini gösteriyor.
Yine araştırmalar gösteriyor ki ülkemizin kat etmesi gereken çok uzun bir yol var bu konuda.
İşte bu yaşamsal dönemeçte Ege Kadın Buluşması Platformu olarak kadınları yaşamın her alanında dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz. Bize eşitlik mücadelesini hediye eden kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz. 167 yıldır yaşanan kadınların eşitlik mücadelesi gerekirse 100 yıl daha ve sonuna kadar sürecektir.'
Haber Merkezi