Yapay zeka ile uzun süreli çalışma, uykusuzluğa ve alkol tüketiminde artışa neden oluyor.
Amerikan Psikoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre, uzun süreli yapay zeka ile çalışmanın yalnızlık, uykusuzluk ve...
Amerikan Psikoloji Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre, uzun süreli yapay zeka ile çalışmanın yalnızlık, uykusuzluk ve alkol tüketimi gibi sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı.
Science Blog'un haberine göre, araştırma yapay zeka kullanımının iş yerinde yalnızlıkla ilişkisini inceledi.
Araştırma, ABD, Tayvan, Endonezya ve Malezya gibi farklı kültürlerden kişiler üzerinde gerçekleştirildi.
Yapay zeka kullanan 166 Tayvanlı biyomedikal mühendis araştırmanın ilk ayağında deneylere tabi tutuldu. Katılımcılar, 3 hafta boyunca yalnızlık, bağlanma anksiyetesi ve aidiyet duyguları hakkında sorgulandı ve kendilerinin ve iş arkadaşlarının yararlı davranışlarını değerlendirdi. Ayrıca, mühendislerin alkol tüketimi ve uyku düzenleri hakkında aile üyelerine sorular yönlendirildi.
Araştırma sonuçlarına göre, sıkça yapay zeka ile çalışan mühendislerin diğerlerine kıyasla daha fazla yalnızlık ve uykusuzluk yaşadığı, ayrıca alkol tüketimlerinin daha yüksek olduğu belirlendi.
Çalışmanın ikinci ayağında ise 126 Endonezyalı emlak danışmanı üzerinde benzer bir uygulama gerçekleştirildi. Katılımcıların yarısı art arda 3 gün boyunca yapay zeka kullanmazken, diğer gruba yapay zeka kullanımı şartı getirildi. Mühendislerin aksine, emlak danışmanlarında alkol tüketimi konusunda önemli farklılıklar gözlemlenmedi.
Araştırmanın yazarı Pok Men Tang, yapay zekanın iş yerinde olumlu katkılar sağladığını, ancak çalışanlar üzerinde ruhsal ve fiziksel zararlara neden olabileceğine dikkat çekti. Tang, işverenlerin yapay zeka kullanımına sınırlama getirmelerinin ve çalışanların sosyalleşmelerine olanak sağlamalarının bu olumsuz etkileri azaltmak için önemli olduğunu vurguladı.
Tang ayrıca, yapay zeka programcılarının sistemlere insansı ses gibi sosyal özellikler eklemelerinin faydalı olabileceğine işaret etti.
Bu araştırma 12 Haziran'da Applied Psychology dergisinde yayımlandı.
haber merkezi