Yangın

Maddelerin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal bir afettir. Yangınların oluştukları...

Maddelerin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal bir afettir. Yangınların oluştukları coğrafik alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır.

 

Yangına karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Yangın; elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri, evlerde kullanılan tüpler, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Özellikle büyük yerleşim alanlarında, konut ve iş yerlerinde çıkan yangınların büyük bir kısmı, elektriğin ve LPG tüplerinin yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılmaması da yangını yaratan diğer bir neden olmaktadır. Bununla birlikte kaloriferlerde, soba ısınma yöntemlerinde bacaların temizlenmesi ve parlayıcı-patlayıcı maddeler için gerekli önlemlerin alınması halinde yangında büyük bir azalma olacaktır. Camların yerde uzun süre durmaları sonucunda doğal ışıklar, cam taneciklerine güneş ışınlarını yer ve sonucunda yangın oluşabilir.

 

Yangına karşı hangi önlemlerin nasıl alınacağını bilmemek ve bu konuda yeterli eğitimden geçmemek, yangının önemli nedenlerindendir. Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasında ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyaları koymak da yangına davet eder.

 

Yangın oluşumunu önlemek ve oluşan bir yangının söndürülmesi bilmek, eğitim ve bilgilenmeden geçer. Bu nedenle yangın önlemeyi öğrenmek kadar yangını söndürmede ilk müdahaleleri de öğrenmek gerekir. Yangın konusunda bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti, unutulmuş LPG tüp veya evde kullanılan tüp ateş alıp yangına yol açar. Kalorifer kazanı patlaması, elektrik kontağı yangına neden olabilir.

 

Yangına karşı gerekli önlemler alındığı halde bazı insanlar, çeşitli amaç ve kazanç uğruna kişi ve topluma ait bina ve tesisleri yakarak can ve mal kaybına neden olabilir sıçrama ile doğa olayları ile yangınlar olabilir bu durumlarda yangın söndürme bilmek için ilk aklımıza gelen sudur. Yangın üçgenini oluşturan ısı, oksijen ve yanıcı maddelerden altının düşmesi ve oksijenin azaltılarak söndürülmesinde en etkileyici söndürme biçimidir. Katı maddeler; kum, toprak, halı, kilim vb. kimyasal bileşikler, köpük, klor, azot ve benzeri kullanılır yanan maddenin oksijenle temasını kesilmesi ile yapılan söndürme, binalarda yangından korunma, eve can kayıplarının yaşamasını önlemeye yönelik birtakım önlemler almalıyız. Bunların başında yangın kapısı, yangın merdiveni, elektrik uyarı sistemi gelmektedir. Yangın anında uyarı sistemlerinin devreye girmesiyle binada bulunanlar, yangın merdivenleri kullanarak güvenli bir şekilde binadan çıkabilirler.

 

Yangınla tanışmış biri olarak mutlaka evimizi veya iş yerimizi yangına karşı sigorta yaptıralım. Allah, hiç kimseyi böyle bir afet ile karşı karşıya getirmesin temennisiyle kalın sağlıcakla…

Bakmadan Geçme