Uzmanı uyarıyor: 'Tütsülenmiş gıdalar mide kanserine zemin hazırlıyor'

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kasım Arık, 'Mide kanserinin kalıtım ve gıda alışkanlıkları...

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kasım Arık, 'Mide kanserinin kalıtım ve gıda alışkanlıkları ile doğrudan ilişkisi vardır. Tütsülenmiş gıda, sigara, aşırı miktarda tuz, C vitamini eksikliği de mide kanserine zemin hazırlar' dedi.

 

Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan dördüncü kanser olan mide kanserini özellikle yanlış beslenme alışkanlıklarının tetiklediğini söyleyen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kasım Arık, 'Mide kanserinin kalıtım ve gıda alışkanlıkları ile doğrudan ilişkisi vardır. Tütsülenmiş gıda, sigara, aşırı miktarda tuz, C vitamini eksikliği de mide kanserine zemin hazırlar' dedi. Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin kişinin mide kanserine yakalandığına dikkat çeken Op. Dr. Arık, genellikle konserve ve tütsülenmiş gıdaların içerisindeki toksik maddelerin mide kanserine sebep olduğunun altını çizdi. Arık, ayrıca tedavi edilmeyen mide iltihabı (gastrit) hastalarının midesinde yaşayan helikobakter pilori mikrobunun da kansere neden olduğu ispatlandığını sözlerine ekledi.

 

'Kızartma değil, ızgara tüketin'

 

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kasım Arık, 'Mide kanserinin en çok görüldüğü yer Japonya'dır. O coğrafyalarda daha çok tütsülenmiş gıdalar tüketilir. Mangalda yanan kömürlü kısımlar, genellikle sindirimi zor olan kanserojen maddelerdir' diye konuştu. Daha çok tüketilmesi gerekenin lifli ve yeşil ağırlıklı gıdalar olduğunu söyleyen Op. Dr. Arık, 'Kızartma türü, acılı, salçalı, baharatlı şeylerden uzak durup daha çok haşlama, buğulama, ızgara türü gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Taze sebze ve meyveler, C vitamini, mide kanserine karşı koruyucudur' dedi.

 

Kilo kaybı ve iştahsızlık

mide kanseri nedeni

 

Op. Dr. Kasım Arık, genellikle mide kanseri teşhisi konan hastaların iştahsızlık, kilo kaybı, erken doyma gibi şikayetlerle kendilerine geldiğini söyledi. Ağrının bu hastalıkta en son bulgu olduğunu söyleyen Tınaztepeli uzman, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: 'Hastaların iştahsızlık, kilo kaybı, erken doyma gibi şikayetlerinin çoğu, ülser zemininde de gelişir. Hastalar, bazen kanama şikayetiyle de gelebilir. Her gün iki tabak yemek yerken yarım tabakla doymak, etli ve yağlı yiyeceklere karşı tiksinti hissi gibi şikayetler de mide kanseri başlangıcında meydana gelebilir. Bu tarz şikayetler olduğunda ilk yapılacak tanı yöntemi, mideye endoskopi yapmaktır. Tanılar kesinleşince bu hastalarda evreleme yapmak gerekir. Evreleme yaptığımızda eğer mide kenarındaki lenf bezlerine sıçrama yaptıysa hastalara ameliyat öncesi kemoterapi ve radyoterapi önerilir. Kemoterapi ve radyoterapi sonrası kanserli doku küçülünce ameliyat planlanır fakat lenf bezi yoksa, kanser erken yakalanmış ise direkt cerrahi önerilir. Cerrahi sonrası yine onkoloji tarafından takip edilir.'

 

Pandemiden dolayı mide kanserinden

ölenlerin sayısı arttı

 

Erken tanının hastalığın tedavisi ve ölüm oranlarının azalması için çok önemli olduğunu söyleyen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kasım Arık, şunları söyledi: 'Erken tanı; kanserden korunma, tanı ve tedavi yöntemleri açısından oldukça önemlidir. Erken tanı sayesinde hastaların tedaviye verdiği cevap daha etkili olur, takipleri de çok başarılı ilerler ama genellikle son dönemde rastladığımız durum, pandemiden dolayı hastaların şikayetleri olduğu halde hastaneye gelmekte tereddüt etmeleridir. Bu korkularından dolayı çok geç kalmış vakalar yakaladık ve maalesef çok kayıplar verdik. Bu dönemde erken cerrahi olma seçeneğini kaybetmiş ve farklı organlara metastaz yapmış tümörler yakaladık. Bu yüzden hastalar, en ufak şikayetlerinde mutlaka ilgili birimlere gitsinler. Mide şikayetleri olanların kanser veya diğer hastalıkların tanı ve tedavisinin erken teşhis edilmesi ve tedavi sürecini kolaylaştırması için uzmanına zamanında başvurmasında fayda vardır.'

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme