ÜRETİCİ İLGİ VE ÇÖZÜM, DSİ İSE SABIR İSTEDİ

 &ldquoÜRÜN PARA EDERKEN EKİM YAPAMIYORUZ, ZARARIMIZI KİM TELAFİ EDECEK?&rdquo Başar Uçar – Küçük Menderes havzasında yaklaşan...

 'ÜRÜN PARA EDERKEN EKİM YAPAMIYORUZ, ZARARIMIZI KİM TELAFİ EDECEK?'

Başar Uçar – Küçük Menderes havzasında yaklaşan yerel seçimler dışında gündemi en çok meşgul eden konulardan biri olan arazi toplulaştırmasıyla ilgili Küçük Menderes Sulama Birliği'nce bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Arazi sahibi üreticilerin katıldığı toplantıda DSİ yetkilileri, Küçük Menderes Sulama Projesi'nin çok büyük bir proje olduğunu belirterek sabır isterken, üreticiler de proje yüzünden ekim yapamadıklarına dikkati çekip zararlarının karşılanması konusunda çözüm istediler.

TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ

Ödemiş'te otogar üzerindeki eski nikah salonunda organize edilen toplantıya Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Halis Saka,  DSİ 21. Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Toplulaştırma Başmühendisi Aynur Akıncı, Küçük Menderes Sulama Projesi kontrol mühendisi Osman Saruhan, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, yüklenici firma Ahmet Aydeniz A.Ş.'nin yetkilileri ile arazi sahibi üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, 19 bin 650 hektarlık alanda sulama yapılacağını, sulama projesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı ile toplulaştırma çalışmalarının başlatıldığını, toplulaştırmada yaşanan sıkıntıların dile getirilmesi adına bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

'BU PROJE ÖDEMİŞ'İ GELECEĞE HAZIRLIYOR'

Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek de sulama projesinin Ödemiş'i geleceğe hazırladığını ifade ederek, sulama birliklerini yönetmenin son derece zorlu olduğuna dikkati çekti. Kendisinin de Osmaniye'de görev yaptığı dönemde sulama birliğini canlandırmak için yoğun çaba harcadığını belirten Dölek, o dönemden bu döneme mevzuatın değişmesiyle sulama birliklerinin de yapısının değiştiğini vurguladı.

'TOPLAM 570 KİLOMETRE BORUNUN 133 KİLOMETRESİ DÖŞENDİ'

DSİ 2. Bölge Müdür Yardı,mcısı Halis Saka'nın konuşmasının ardından Küçük Menderes Sulama Projesi kontrol mühendisi Osman Saruhan da projeyle ilgili teknik bilgileri salonu dolduran arazi sahibi üreticilerle paylaştı. Proje çerçevesinde çeşitli çaplarda 570 kilometre boru döşeneceğini dile getiren Saruhan, şu ana dek 133 kilometre uzunluğunda boru döşendiğini, arazideki çalışmaların yanı sıra toplulaştırma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.

Saruhan, sulama projesinin yanı sıra Küçük Menderes nehir yatağının değiştirildiğini ve çevresinin taş duvarla kaplanması için çalışma başlatıldığını da belirterek, ıslah projeleriyle sulama projesinin birbirine entegre şekilde ilerlediğini bildirdi. 119 milyon 366 bin lira maliyetli Küçük Menderes Sulama Projesi çalışmalarının 2015'te tamamlanacağını söyleyen Saruhan, bu projenin yanı sıra havza genelindeki toplam 7 proje ile Ödemiş, Beydağ, Tire ve Bayındır'da 32 bin hektarlık tarım arazisinin sulanacağını ifade etti.

'TEKNİK VE YASAL PROSEDÜR TAPULARIN VERİLMESİNİ GECİKTİRİYOR'

Toplulaştırma Başmühendisi Aynur Akıncı da şunları söyledi: 'Bakanlar Kurulu kararı ile zorunlu olarak yapılan arazi toplulaştırması ile artık her parselin yolu olacak. Bu amaçla hazırlanan projede çeşitli zorluklarla karşılaştık. Ev, dam, kuyu gibi sabit tesislerin yanı sıra nehir ıslahı ve demiryolu projesi de bizi biraz zorladı. Şu ana dek mülakatları tamamlamış durumdayız. Kuyular bölgede hızla artan hayvancılık açısından önemli olduğu için kuyuları olduğu gibi koruduk. Kışla köyü dışında henüz tapular çıkmadı. Tapudaki yoğunluk da hem üreticilerin, hem bizim sıkıntı yaşamamıza yol açıyor. Tapu'da takviye memurla çalışılmasını sağlayacağız. Yasal ve teknik prosedürler nedeniyle kadastroda dosyalar beklemede. Yer teslimlerine rağmen üreticiler yeni yerlerine geçmiyor'

'MUHATAP BULAMIYORUZ'

Akıncı'nın da toplulaştırma ile ilgili teknik bilgileri aktarmasının ardından soru-yanıt kısmına geçildi. Mescitlili üreticilerden Coşkun Demir, 'Bu çalışmalar nedeniyle ekip biçemiyoruz. Bizim zararımızı kim ödeyecek?' diye sordu. Aynı köyde arazisi bulunan Mehmet Emin Çelebi de 'Benim arazimde nehir yatağı geçmekte. O zaman geldiklerinde zararlar ödenecek dediler. Şimdi muhatap bulamıyoruz' diyerek ilgisizlikten yakındı. Çelebi, arazi toplulaştırması sonrası yeni arazilere geçiş sürecinde DSİ'nin üreticileri karşı karşıya getirmemesini de istedi.

'2014'TE SULAMA YAPILAN 8 BİN 250 HEKTARA YÜKSELTİLECEK'

Soruları yanıtlamak üzere kürsüye gelen DSİ 21. Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, 'Üreticinin zarar-ziyanı ile ilgili özel bir ekip kurduk. Bu proje çok büyük bir proje. Çok geniş alanı kapsayan çok detaylı bir proje. Aynı arazide ikinci-üçüncü ürün için zarar ödenemiyor mevzuata göre. Ancak ortada bir mağduriyet var. Bunun giderilmesi için Genel Müdürlüğümüzle sürekli görüşme halindeyiz. Üreticinin mağdur olmasını kesinlikle istemeyiz. Bu nedenle her şeyi tutanak altında bulunduruyoruz.

Bu proje gelecekte bölgeye çok şey kazandıracak. Bu nedenle siz üreticilerden sabır istiyoruz. Elbette herkesi mutlu etmek mümkün değil ama biz sizler için çalışıyoruz.

İlk 1000 hektarlık alanda sulamayı sizler bu suyun ne kadar önemli olduğunu hissedin, bu rahatlığı yaşayın diye başlattık. Haziran'da ikinci etabını açacağız. Yıl sonuna kadar üçüncü etabı açacağız. 2014 yılında sulama yapılan alan 8 bin 250 hektara yükselecek. Biz sizi bir an evvel suya kavuşturmak istiyoruz. Bu nokta da siz de bizlerde anlayışlı olmalıyız' dedi

'SABREDELİM AMA…'

Üreticilerden Selahattin Kasap ise 'Sabır selamettir bunu biliyoruz. Ancak ürünün para ettiği bir dönemde, benim üretici arkadaşım üründen parasını kazanırken benim hala sabredip arazimi ekip biçememem intihardır. Her gün A bankasından aldığımızı B bankasına nasıl aktarırız diye düşünüyoruz. Borcumuz çok, 2012'den beri para bekliyoruz 2013 bitti hala bize DSİ'den bir ödeme yok. Nasıl ayakta kalacağız' şeklinde konuştu. Sulama Birliği yöneticilerinden Erşan Köseoğlu arazilerdeki kot farklarının yarattığı sıkıntılara dikkati çekerek, 'Tesviye çalışmalarında bir standart olmalı. Kot farkı nedeniyle tarlaları yarın su basabilir. Bu tehlikeyi görüp önlem alınmalı' diye konuştu.

Toplantının devamında DSİ yetkilileri üreticilerin sorularını yanıtlandırıp, Genel Müdürlüğe iletilmek üzere notlar tuttular.

Bakmadan Geçme