'Üretici de gazeteci de gerçek emekçidir'

İzmir Tarım Grubu Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir programından sonra Tire Süt...

İzmir Tarım Grubu Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir programından sonra Tire Süt Kooperatifi'nde gerçekleşen etkinlikte yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

 

Vatandaşın bilgi sahibi olmasında basının rolünün büyük olduğunu dile getiren Başkan Eskiyörük, 'Öncelikle gazeteciler de tarımcılar da gerçek emekçilerdir. Basın çalışanlarının da biz üreticilerin de mesaisi saati yoktur, 365 gün çalışırız. Biz tarımcılar, gıda üretip toplumun fiziksel açıdan beslenmesini sağlarız. Gazeteciler de fikirleriyle toplumu besler. 10 Ocak'ta bayramlarımız da aynı olduğu için bir araya gelip ortak yönlerimizi konuşup işbirliğimizi pekiştirmeyi hedefledik. İzmir olarak Türk tarımının çok önündeyiz. Anadolu'ya gittiğiniz zaman tarımda geri kalmışlık gözlemleniyor. Tarımda İzmir Modeli adı verilen sistemin yaygınlaşması için üretim yolları yapılmalı. Üretici desteklenmeli. Ziraat odalarına ekipman desteği verilmeli. Soğuk hava ve paketleme tesisi yatırımları yapılmalı. Kooperatifçilik olgusu geliştirilmeli. Kooperatifler, ürün bazında markalaşmalı. Her ilçenin bir ürünü ön plana çıkartılmalı. Sözleşmeli üretim ile üreticinin pazarlama güvencesi sağlanmalı. Bu yöntem bir politikaya dönüştürülmeli' ifadelerini kullandı.
 

'İthalat politikasından vazgeçilmelidir'

 

Eskiyörük, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, günübirlik uygulamalar yapmaktadır. Ancak bu uygulamalar umut vermiyor. İthalat, Türk tarımının enfeksiyonudur ve çözüm değildir. Bugünü kurtarmaktır. Hükümet, ithalat politikasından vazgeçmelidir. İthalat, günü kurtarır ama yarınları karartır. Üretebildiğimiz ürünü ithal etmemiz, Türkiye'nin ayıbıdır. Kırsalın sorunları çözülmeden kentlerin sorunu çözülemez. Tarım sektörü, ülke genelinde her dönem sorunlarla gündeme gelirken İzmir, her alanda olduğu gibi tarımda da farklılık sağlamış ve Türkiye'nin öncü ili konumuna gelmiştir. Kırsalın sorunları çözülmeden kentlerin sorunlarının çözülemeyeceği ilkesinden hareketle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kooperatifler ortaklığıyla hayata geçirilen projeler sayesinde birçok alanda büyük gelişmeler kat edilmiştir' dedi.
 

Her ilçeye bir marka

 

İzmir Modeli'nin temelinde üreticiyi kooperatifler aracılığıyla destekleme ilkesinin yattığına değinen Eskiyörük, önemli sonuçlar alındığını kaydederek şöyle devam etti: 'Son 10 yılda Türkiye genelinde tarımsal gelişme 2.1 iken İzmir'de 5.3 olarak gerçekleşti. Belediye ve kooperatifler ortaklığı çerçevesinde Bayındır'dan çiçek alımlarıyla sektör gelişti, köy görünümünde olan ilçede sosyoekonomik kalkınma sağlandı. Ödemiş Bademli Kooperatifi, güçlenerek yurtdışından onlarca ülkeye ihracat yapar konuma geldi. Kiraz İğdeli Kooperatifi, peynir alanında uzmanlaştı ve raflarda aranan ürün haline geldi. Tire Süt Kooperatifi, FAO tarafından 'Dünyaya Örnek Kırsal Kalkınma Modeli' seçilerek 'Üreticiyi Koruma' ödülü aldı. Seferihisar-Gödence, Urla-Bademler gibi birçok kooperatif kalkınarak kendi tesislerini kurdu.'

 

'Hem üretici hem de tüketici korunmalıdır'

 

Başkan Eskiyörük,  'İzmir'in güçlü kooperatifleri, üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturarak tüketiciye güvenli gıda sunulmasını sağladı. Türkiye'nin her ilinde bakanlık denetimlerinde yüzlerce sağlıksız ürün tespit edilirken İzmir'de kooperatif ürünleri sayesinde tüketici korunmaktadır. Diğer yandan Türkiye'nin en önemli sorunlarından olan köyden kente göç sorunu, İzmir'de büyük ölçüde azaldı ve gençler, köyünde aile mesleğini devam ettirmeye başladı. 2016 yılı istatistiklerine göre diğer illerde göç nedeniyle kent merkezi nüfusunda artış görülürken İzmir'de kırsal nüfusta yüzde 1.6'lık artış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üreticileri kooperatifler vasıtasıyla desteklediği bu sistem sayesinde üreticiler korunup tarım sürekli gelişirken diğer yandan Türk tarım politikalarına ışık tutan İzmir Modeli doğmuş oldu. Dünyada tarımın önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıp gelişmiş ülkelerin stratejik planlarını buna göre hazırlanmıştır. Tarımsal üstünlüğümüzün fazla olması ve istihdamın yüzde 27'sinin tarımdan sağlanması nedeniyle Türk tarımının küresel ölçekteki önemi her geçen gün artmaktadır. Ancak stratejik açıdan büyük önem arz eden tarım sektörü, ne yazık ki ülkemizde karar alma süreçlerinde sesini yeterince duyuramamaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla 2010 yılında Türkiye'de ilk defa İzmir'de sektörün 50 temsilcisiyle İzmir Tarım Grubu kurulmuştur. 'Tarım Önemlidir' ilkesiyle yola çıkan grubumuz, tarım sektörünün sorunlarını ve çözümlerini ortaya koymaktadır' şeklinde konuştu.

 

Zor koşullar vurgusu

 

Basın mensuplarının çok zor şartlarda mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını dile getiren Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, 'Toplumda her zaman önemli bir misyonu üstlenen ve görevlerini zor şartlarda olmalarına rağmen yerine getirmeye çalışan tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum' dedi.

 

Haber: Turgay KONURALP

 

 

 

Bakmadan Geçme