ÜRETİCİ DAMLAMA SULAMAYI ÖNERİYOR
 &ldquoHEM DAHA FAZLA VERİM SAĞLIYOR, HEM TOPRAĞI VE SUYU KORUYOR&rdquo Başar Uçar – Küçük Menderes Ovası&rsquonda...
'HEM DAHA FAZLA VERİM SAĞLIYOR, HEM TOPRAĞI VE SUYU KORUYOR'
Başar Uçar – Küçük Menderes Ovası'nda silajlık mısır hasadı hızla devam ederken, Ödemişli üreticilerden Ümit Eker, damlama sulama sayesinde verimin önceki yıllara göre %60 arttığını söyledi.
Sulama Projesi çalışmalarının devam ettiği ovada damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini kaydeden Eker, 'Damlama sulama ile hem topraklarımız korunur, hem üreticimiz daha fazla kazanabilir' dedi.
'%60 DAHA FAZLA VERİM ALDIK'
Küçük Menderes Ovası'nda Beydağ Barajı'ndan sulama kanallarıyla getirilecek suyun dört gözle beklendiğini ifade eden üretici Ümit Eker, 'Mevcut şartlarda yer altından pompalarla çekilen su hem çok maliyetli, hem de yer altı sularını iyice alt seviyelere indiriyor. Yer altı suyu bu şekilde çekilmeye devam ederse olacak olanlar az çok belli. Biz 21 dekarlık tarlamızda silajlık mısır için damlama sulama sistemimizi kurduk. Dekar başına eskiden 7 ton ürün alırken, damlama sulama sonrası ürün miktarı dekar başına 11 tona kadar çıktı. Yaklaşık %60 daha fazla verim alıyoruz. Hal böyle iken tüm üreticilerimize hem ürünlerinin verimini artırmak, hem suyu tasarruflu kullanmak, hem de topraklarımızı korumak üzere damlama sulamayı öneriyorum' dedi.
'BARAJ SUYU ÇOK İYİ KULLANILMALI'
Sulama Projesi tamamlandığında tüm ovanın damlama sulamaya geçmesinin zaten bir gereklilik olacağını söyleyen Eker, 'Baraj suyu öğrendiğimiz kadarıyla 20 bin hektara yakın araziye veriliyor. Bu suyun idareli şekilde değerlendirilmesi şart. Vahşi sulama dediğimiz şekille hem su heba oluyor, hem verimli topraklar sürüklenip gidiyor. Suya kavuştuktan sonra toprakları yok olan birçok ova bizim önümüzde birer örnek olarak duruyor. Bu noktada özellikle bölgemiz açısından hayati öneme sahip sulama projesi ile birlikte damlama sistemlerinin de tüm ovada tercih edilmesi gerekiyor. Damlama sulama bitkiye ihtiyacı olan suyu ve gübreyi doğrudan verirken, suyun korunmasını sağlıyor. Maalesef gazetelerde de görüyoruz. Arazi yollarının sular altında kalması hem üreticiye, hem çevreye zarar. Damlama sisteminin işçiliği klasik sulamayla neredeyse aynı.
Vahşi sulama yapan üretici de tarla içine girmek zorunda kalıyor. Ama damlama sistemde bir kere borular döşeniyor, sezon boyunca başka bir işçiliğe gerek kalmıyor. Su her yere eşit ulaştığından verim artıyor. Damlama sulama ile ilgili desteklemeler de var. Ziraat Bankası sıfır faizle kredi imkanı sağlıyor. Ovamızın korunması, ne eksen yetişen toprağımızın sürüklenip gitmemesi için hepimize görev düşüyor' dedi.