Uçak: Domates zirveye oturacak

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından ihracatı yasaklanan domatesin ihracatında kota arıttırıldı. Yapılan anlaşma kapsamında mevcut...

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından ihracatı yasaklanan domatesin ihracatında kota arıttırıldı. Yapılan anlaşma kapsamında mevcut kota üzerinden hesap yapılarak 150 bin ton artırım sağlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptıkları son görüşmede çıkan karar sonucunda Rusya'ya domates ihracatında kota 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı.

Domatesin geçen sene ülkeye kattığı değerden bahseden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 'Rusya'ya 2021 yılında 68 milyon dolar olan taze domates ihracatımız 2022 yılında 33 milyon dolara geriledi. Bu karar sonrasında Rusya'ya domates ihracatımızın tekrar toparlanmasını ve Rusya'nın lider ülke konumuna yükselmesini bekliyoruz. Sektörün önünü açan karar nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kararın üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz' şeklinde konuştu.

Öte yandan Başkan Uçak, domates ihracatının bu olumlu karar sonrasında 2023 yılı sonunda 500 milyon dolara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.(İHA)

K.C.

Bakmadan Geçme