Türkiye'nin fidan bahçesi Ödemiş

Son dönemde yazıma 'belediye başkanı adayları' gibi başlık ve cümlelerle başlar ya da girersem ilgi görmeye...

Son dönemde yazıma 'belediye başkanı adayları' gibi başlık ve cümlelerle başlar ya da girersem ilgi görmeye başladığını söylesem inanır mısınız. Seçimler 2019 yılının Mart ayı sonunda yapılacak ama şimdiden sandıkların ısınmaya başladığını söyleyebiliriz.

Pazartesi günü yayınlanan yazımda konuyu bölgenin su meselesine getirmiş ve belediye başkanı adayı olacak kişi ya da partilerin iklim ve su meselesi hakkında proje üretmeleri gerektiğini belirtmiştim. Yarın da süs bitkileri fuarının açılışı var.

Ödemiş, bilindiği gibi süs bitkileri üretimi ile Türkiye'de söz sahibi olmaya başladı. Bademli'de fidan, Bayındır'da çiçek, Ödemiş'te de süs bitkileri.

15 yıl öncesine kadar tren yolunun kenarında daha sonra Salı Pazarı'nda son olarak da Kültürpark karşısındaki yeni fuar alanında gerçekleşen sergi, ilçemiz ve bölgemiz adına önemli ekonomik etkinliklerden biri halini geldi.

Geçtiğimiz yıllarda, dönemin Süs Bitkileri Üreticileri Birliği ve Kooperatifi Başkanı Hüseyin Cabbar ile ilçemizdeki sergicilik ve fuarcılık hakkında değerlendirme yapmış ve çıkan sonuçları yine konuyla ilgili bir yazımda yazmıştım.

O yazımda bu tür fuarların ilçe ekonomisine verdiği katkının önemli olduğunu, sergi organizasyonunu başarılı bulduğumu fakat önemli bir iki ayrıntı hatta ince eksikliğin olduğunu söylemiştim.

Sergiyi birlikte gezdiğimiz babamla şöyle rengrenk bir tablo önünde fotoğraf çektirmek istediğimizi fakat bu güzellikte bir sergi ile karşılaşmadığımızı söylemiştim Hüseyin Beye.

Yani, girişte renkli çiçeklerle süslenmiş bir pano hazırlanmış olsa, üstünde de 'Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi' yazsa, sergiyi gezen konuklar da bu güzel tablonun önüne gelip bu anı fotoğraflasa iyi olmaz mı idi?

Babam da o söyleşide Ödemiş sokaklarının, canlı bir vitrin haline getirilmesinden söz etmişti.

Öyle ya, özelikle Ödemiş'e gelen başka il ve ilçelerin peyzaj mühendisleri ile park-bahçe müdürlerine bu ağaçların sokak ve caddeleri nasıl güzelleştirdiği canlı olarak gösterilse iyi olmaz mıydı!

Türkiye genelinde 50'a yakın belediyenin resmen Ödemiş'ten alış veriş yaptığı düşünülürse İlkkurşun köyünden bu yana olan giriş karayolunun biran önce hatta acilen bitirilmesi ve bu yolun sağlı sollu renklendirilerek fidanlıklı yol şekline dönüştürülmesi gerekir.

Bunun yanında bence İlkkurşun tepesi de 'Kuvayı Milliye Açık Hava Müzesi'ne dönüştürülmelidir.

Ödemiş'in Sokak ve caddelerinde dolaşırken, çeşitli nedenlerden dolayı kesilmiş ağaçların köklerini görüyorum. Kimi manzarayı kapatıyor, kimi inşaatı engelliyor, kimi tehlikeli, kimi de çürüdüğü gerekçesi ile kesilmiş. Ama yerlerine yenileri dikilmemiş.

Kimi ağaçlar da sahipsizlikten kurumuş.

Örneğin eski hastana bahçesi. Yemyeşildi. Resmen sahipsiz kaldı.

Sonra stadyumumuz. Bence bu stadyumun zemini sentetik yerine doğal çim olmalı. Madem Ödemiş çim yetiştirip satıyor!

Edindiğim bilgilere göre ilçemizde yaklaşık 4000 dekar alanda 55 milyon adet civarında yıllık süs bitkisi üretimi yapılıyor. Bu üretim miktarı ile 1000'e yakın aile geçimini buradan sağlıyor.

Yaklaşık 600 aile de meyve fidanı üretimi yapıyor. 2018 yılı üretimi yapılan meyve fidanı sayısı da 20 milyona yaklaşıyor. Bunlardan 6 milyonu satışa sunulacak.

2018 yılı itibariyle 75 işletme kayıt altında üretim yapıyor.

Bu alandaki kooperatifleşme oranı da oldukça iyi sayılır. Ödemiş Süs-Bir'in 218, Bademli Kooperatifi'nin 120, Yeşil Bademli Kooperatifi'nin 102, Pirinççi Kooperatifi'nin 48, Süs Bitkisi Üreticileri Kooperatifi'nin de 64 üyesi var.

Ödemiş'ten sevk edilen 12 milyon civarındaki süs bitkisinin ilçeye yıllık getirisi 40 milyon TL civarında. Bu sevkler bitki pasaportu eşliğinde yapılıyor.

Son dönemde yurt dışına 700 binin üzerinde süs bitkisi, 2 milyon civarında meyve fidanı ihracatı gerçekleştirildiği yönünde sayısal veri var. Süs bitkisi ihracatından 8 milyon TL, meyve fidanından da 23 milyon TL'nin üzerinde gelir elde edilmiş.

Yarın 14'üncü kez sergi açılışı yapılacak. Geçtiğimiz günlerde gazetemizde çıkan bir haberde sergiyi düzenleyen Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak geniş katılımlı bir sergi dilediklerini söylemiş.

Hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Ardıcak; 'Sergimizi Ödemiş Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştireceğiz. 70 yerli firmanın katılacağı sergimizin geniş katılımlı açılmasını diliyoruz' demiş.

Bu serginin açılışına başta İzmir Valisi, BŞB Başkanı ve çevre ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ve tarım ilçe müdürlükleri de katılmalı. Hatta mümkünse tarım bakanı davet edilmeli…

Ekonomi, birliktelik ve dayanışma açılıştan içeri girmeli siyaset de dışarıda kalmalı.

Bakmadan Geçme