Türkiye’nin AB ve Avrupa Konseyinde neler ön plana çıkacak
Avrupa Birliği (AB) ile işbirliğinin artması beklense de tam üyelik süreci ana gündem konularının dışında kalıyor,...
Avrupa Birliği (AB) ile işbirliğinin artması beklense de tam üyelik süreci ana gündem konularının dışında kalıyor, Brüksel ve birçok diğer AB başkentlerinde Türkiye ile ilişkilerde 'yeni bir çerçeve' arayışının hızlanacağı öngörülüyor.
Avrupa Konseyi ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmaması nedeniyle başlattığı ancak seçim sonrasına bıraktığı 'ihlal prosedürü' kapsamında Türkiye'ye dönük nasıl bir yaptırım uygulayacağını tartışıyor.
Depremler sonrası yumuşayan ilişkiler
AB ile 2021'den itibaren yaşanan yumuşama süreci, 6 Şubat'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından çok daha sıcak bir ortama dönüştü. Depreme hem arama-kurtarma hem de sonrasında barınma ve insani yardım amacıyla ciddi bir destek veren AB, 20 Mart'ta düzenlediği bağışçılar toplantısında depremlerden etkilenen Türkiye'ye 6 milyar Euro, Suriye'ye ise 1 milyar Euro mali destek sağladı.
AB ve Türkiye'den yapılan saçıklamalarda deprem bölgelerinin iyileştirilmesi ve etkilerinin silinmesi adına iş birliğinin devam edeceğini söyledi