Türkiye’de silah taşıma sayısı ürkütüyor 9 milyon…

Türkiye’de suça yatkınlık ve can güvenliğinden endişe eden insan sayısı arttıkça, silah taşıma da artıyor. Bu...

Türkiye'de suça yatkınlık ve can güvenliğinden endişe eden insan sayısı arttıkça, silah taşıma da artıyor. Bu artış ise beraberinde suç işleme oranındaki yükselmeleri getiriyor.

Umut Vakfı, konu hakkında bir rapor yayınladı. Yayınlanan rapora göre 2023 yılında tüm Türkiye'de 1938 silahlı şiddet olayı basında yer bulurken, basında duyurulmayan ve silah kullanılan şiddet olaylarında ise 1200 kişi öldü, 1960 kişi ise yaralandı.

Toplam şiddet olaylarının 1653'ün de bu silahların kullanıldığı belirtildi. Bu olayların 397'sinde uzun namlulu silahlar ve tüfekler, 1.187'sinde tabanca, 60'ında beylik silahları kullanılmış vaziyette. 285'inde ise bıçak ve diğer kesici aletler kullanıldı.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada Türkiye, geldiği noktada bir 'suç cenneti' olarak nitelendirildi, bireysel silahlanma ile silahlı şiddet oranının beraber artış kaydettiği vurgulandı.

Raporda vakıf, 'Mafya sokaklarda çatışıyor, evleri, işyerlerini silahla tarıyor. Baskınlar yapıyor, sokaklarda çatışıyor…Biz bireysel silahlanmaya 'dur' denilmesini, yasal düzenlemeler yapılmasını beklerken maalesef hiçbir şey yapılmayarak, 'cezasızlık' uygulanarak adeta silahlanma teşvik ediliyor… Sonuçta da olayların önü alınamıyor ya da alınmıyor.' cümlelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme