Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine destek verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson  NATO Devlet ve Hükümet...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson  NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg özetle şunları söyledi:

– Türkiye ile İsveç arasında kurulması kararlaştırılan ikili güvenlik mekanizması yeni bir müzakere süreci değil, daha önce Madrid'de üzerinde uzlaşılan konuların uygulanması hakkında.

– Türkiye'nin dile getirdiği endişeler ile İsveç'in endişeleri konusunda bir uzlaşı oluştu. Ortak bir zemin bulduk ve bunun üzerinde ilerledik.

ONAY MECLİS'TE

– Bugün tarihi bir gün çünkü Türkiye'nin onay belgelerini TBMM'ye sunma ve TBMM ile onay için yakın çalışma taahhüdü var. Ayrıca tarihi bir gün çünkü İsveç de Türkiye ile yakın çalışarak terörle mücadeleyi artıracağına ilişkin açık taahhütte bulunmuştur. NATO olarak biz de terörle mücadelede daha fazla neler yapabileceğimizi açıkladık.

– Türkiye'deki sürece ilişkin takvim vermem mümkün değil. Onay için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğu egemen meclislere kalmış bir şeydir. Her meclisin kendi takvimi vardır.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU 

– Türkiye ile İsveç arasındaki ikili güvenlik mekanizması yılda bir üst düzey toplantı yapacak. Terörün tüm tür ve tezahürleriyle mücadele edilecek. Bu İsveç tarafından teklif edildi.

– Terörle Mücadele Özel Koordinatörü terörle mücadele çabalarımızı güçlendirecek. Bu Türkiye'nin isteğiydi. Bugünkü anlaşmanın bir parçası olarak özel koordinatör atayacağım için ben de mutluluk duyuyorum.

– İsveç bugün AB üyesi olarak Türkiye'nin AB katılım sürecinin canlandırılması, Gümrük Birliği'nin modernize edilmesi ve vize serbestisi çabalarını destekleyeceği taahhüdünde bulundu. Bu İsveç'in AB üyesi olarak Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması için yapacağı bir şeydir. NATO'nun bu sürecin parçası olması mümkün değildir.'

'ERDOĞAN VE TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAYA HAZIRIM'ABD Başkanı Biden, Vilnius'taki üçlü toplantının ardından yaptığı açıklamada, 'Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Erdoğan ve Türkiye ile çalışmaya hazırım' dedi.

Biden, İsveç'i NATO'nun 32. müttefiki olarak karşılamayı da sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

F-16 SATIŞI DESTEKLENİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye F-16 satışını açıktan desteklediklerini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme