Türk Dil Bayramımız kutlu olsun

Bu hafta Türk Dil Bayramı olması münasebetiyle Türk Dil Bayramı hakkında araştırmamı paylaşmak istedim. Bir milletin...

Bu hafta Türk Dil Bayramı olması münasebetiyle Türk Dil Bayramı hakkında araştırmamı paylaşmak istedim.

Bir milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna inanan Atatürk'ün 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeğinde masadakilere dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söylemesi üzerine Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgilenen bir kurum kuruldu.

Samih Rifat, Ruşen Eşref, Cell Sahir ve Yakup Kadri'nin İçişleri Bakanlığı'na giderek başvuruda bulunmasıyla kurulan kurumun adı, sonradan Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Kurum oluşturulduktan sonra Türk Dil Kurultayı'na birçok bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi dönemin önde gelenleri katılır. Türk Dil Kurultayları'nın Türk dilinin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi konusunda önemli bir yeri vardır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine dil işlerini yürütecek bir oluşumun kurulmasına karar verildikten sonra düzenlenen Türk Dili Kurultayı ise 26 Eylül'ü Dil Bayramı ilan etti.

Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır, kutsal bir mirastır. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277 tarihindeki 'Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvnda ve meclis ve seyrnda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler' fermanı; Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. 744 yıl önce yaşanan bu tarihî hadise, Türk Dil Bayramı adıyla kutlanmaktadır.

Türk Dil Bayramı'nın 744. yılı, bütün milletimize kutlu olsun.

Bakmadan Geçme