TRT’de çalışması için Arap ülkelerinden eleman devşiriliyor!

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, devlet televizyon kanalı TRT’de...

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, devlet televizyon kanalı TRT'de 'paralel bir Arap medyası ordusu' kurulduğunu söyledi. Aksoy, Arap ülkeleri uyruklu vatandaşların TRT'de istihdam edilmesi için kurslar açıldığını, kursları bitiren kişilerin TRT'de işe gireceğini iddia etti.

Konu hakkında yapılan çalışmaları 'çok ciddi bir hazırlık' sözleriyle niteleyen Aksoy, ülke içerisinde bir karışıklık çıktığı halde bu Arap medyasının organize bir şekilde hareket etme ihtimali olduğunun da altını çizdi.

Eğitilip TRT'de istihdam edilmesi planlanan Arap azınlıklara mensup insanlar hakkındaki iddialarda bulunan Aksoy, Suriye Savaşı'nı çok yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

TRT'de Araplardan kurulmuş yeni 'Samanyolu'

Suriye'den getirilip ismi değiştirilerek TRT'ye sokulan kişilerin, bir zamanlar FETÖ'nün yayın organlarından Samanyolu'nun üstlendiği görevi üstlenebileceğini dile getiren Aksoy, 'çok kolay bir şekilde burada vatandaşlık alıp isim değiştirip TRT kadrolarına da geçecek, -yine onu da bize ödetip- sonrasında da olası bir karışıklıkta ve kendileri düğmeye basarak bu karışıklık için öyle bir medya propagandası başlayacak ki neye uğradığımızı şaşıracağız. TRT KURDİ, TRT ARABİ Türkiye'de her türlü yayın yapılabiliyor şu anda. Kanallarda alt yazı da yok, kim anlayabilir ne konuştuklarını? Çok vahim bir durum' dedi.

Türk Arap Medya Derneği'nin yöneticileri kimler?

Aksoy'un iddialarında TRT'de istihdam edilmek için Arap ülkelerinden eleman devşirmekte kullanıldığı söylenen Türkiye Arap Medya Derneği'nin yüksek istişare kurulu üyelerinden biri, Profesör Doktor Yasin Aktay. Aktay, eğitim hayatında önce 1985'te Siirt İmam Hatip Lisesi'nden, ardından 1990'da ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. 1997 yılında ise Beden, Metin, Kimlik, İslamcı Özgünlük Söylemi alanında doktorasını tamamladı.

Yeni Şafak ve Aljazeera'da köşe yazarlığı da yapan Aktay, halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyeliği hayatına devam ediyor.

Aktay'ın iktidar partisi içerisinde de dikkat çeken bir kariyeri mevcut. Aktay, Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde Dış İlişkilerden ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapmış birisi. 25. ve 26. dönemlerde Siirt'ten AK Parti milletvekili olarak meclise giren Aktay, ayrıca Adalet ve Demokrasi Vakfı'nın 4 kurucusundan biri. Aktay halen AK Parti Genel Başkan Başdanışmanlığı da yapıyor.

Türk Arap Medya Derneği'nin Başkanı olan ve 2007 senesinde İmam Hatip memuru olarak göreve başlayan Celal Demir, Mardin'in Midyat ilçesinde 1977 yılında doğdu. Şu anda Türk Arap Medya Derneği Başkanlığı'nın yarı sıra Gaziantep'te memurluk yapmakta olan Demir, pek çok sivil toplum örgütünde ve Suriyeli mülteci kamplarında kurucu ortaklık da yapmış bir yazar, ve Arapça'dan, Osmanlıca'dan ve Kürtçe'den Türkçe'ye pek çok makale çevirmiş çevirmen.

Türk Arap Medya Derneği'nin diplomalı kursu

Dernek tarafından verilen 3 aylık kurslar tamamlandığında, dernek tarafından bir sertifika veriliyor. Türkçe ve İngilizce dillerinde verilen bu belge, Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdiklenmiş bulunuyor. Uluslararası çapta kabul gören sertifika, e-devlet üzerinden kontrol edilebiliyor ve Türkiye'deki bir üniversiteden alınacak resmi bir sertifika ile denklik kurulabiliyor.

İstanbul'da 29 Nisan'da eğitimlere başlamış kursta, haftada 2 gün ders verilmekte ve 'Televizyon sunumu' diploması verileceği de garanti edilmekte.

Dernek bünyesinde, çocuklara ders verdiği bir de gazetecilik kursu bulunduruyor. Bu çevrimiçi gazetecilik kursu da Temmuz ayında başlayacak, ve 'yeni nesillere gazetecilik ve medya becerilerini öğretmek ve geliştirmek' amacı taşıyacak. Kursta, çocukların daha kolay anlayabileceği bir dil ve terimler kullanılması konusunda dikkat edileceği söyleniyor. Yine yurt içi ve yurt dışı eğitimler verecek bu kursun sonunda da, tıpkı medya kursu gibi e-devlet üzerinden yüklenmiş bir sertifika ve Türkiye'deki bir üniversite tarafından verilmiş, denkliğe sahip bir resmi sertifika verilecek. Kurs, ayrıca Arap Medya Evi tarafından da verilecek bir sertifika ile taçlandırılacak.

Türk Arap Medya Derneği bünyesinde kurulmuş başka kuruluşlar da var. Dernek, 2 Ekim 2022 tarihinde 'Medya Evi Spor Kulübü' isminde bir kulüp kurmuştu. Amacının 'profesyonel Türk ve Arap medyacılar arasındaki bağlantının kuvvetlendirilmesi' olduğu söylenen derneğin spor dalındaki bu girişimi, Arap ve Türk medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile devlet daireleri arasında dönemsel spor organizasyonları düzenlemek amacıyla kuruldu.

'Fav'lanan tweet'ler

Dernek, 28 Mayıs'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kutlayan bir tweet'i favorilerine eklemişti. Söz konusu tweet, Mısır Ulusal Kuvvetler Birliği Başkanı ve Devrimin Yarını Partisi Genel Başkanı Ayman Nour tarafından atılmıştı. Tweet'te Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'ekselansları' kelimesi ve 'bilge lider' terimi kullanılmış, Erdoğan'ın seçim zaferi, Türk halkının hak ettiği büyük zafer olarak tanımlanmıştı.

Derneğin sosyal medya hesaplarında, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü Sorumlusu İdris Kardaş'tan alınıp yeniden paylaşılan gönderiler dikkat çekiyor.

Söz konusu tweet'ler arasında, 5 Ağustos 2022'de Altun'un attığı, ve 'Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı İletişim Başkanlığımız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi. Merkezimizin koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş'ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim.' ifadelerini içeren tweet bulunuyor.

Kardaş ise, göreve gelmesiyle ilgili yaptığı paylaşımda 'Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan'ın hakikat mücadelesi içerisinde yer almak büyük şeref. Kıymetli Hocam @fahrettinaltun Başkanlığında Türkiye'ye karşı içeriden ve dışarıdan yapılan her türlü algı operasyonlarına, yalan ve dezenformasyona karşı mücadele edeceğiz. #YaşasınHakikat' ifadelerini kullanmıştı.

haber merkezi

Bakmadan Geçme