TRAFİK CEZALARI

Karayolları Trafik Kanunu'nda trafik yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri olarak tanımlanmıştır. Yaya...

Karayolları Trafik Kanunu'nda trafik; yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri olarak tanımlanmıştır. Yaya ve sürücülerin trafikte uymaları gereken kurallara trafik kuralları, uyulmadığında uygulanan cezai müeyyidelere ise trafik cezası denilmektedir. Trafiğin tanımından anlaşılacağı üzere bu kurallar sadece sürücüler için değil yayalar için de geçerlidir.

Bazen acelecilikten, bazen dikkatsizlikten bazen de başka sebeplerle sürücüler ve yayalar çeşitli trafik cezalarıyla karşılaşmaktadır. Haklı nedenlerle kesilen trafik cezaları kadar haksız yere kesilmiş cezalar da olabileceği göz ardı edilmemelidir. Trafik cezasıyla karşılaşıldığında 3 seçenek vardır: İtiraz – Ödeyerek İtiraz – Ödeme

İTİRAZ

Herkesin haksız olarak düzenlenmiş bulunan trafik cezasına 15 gün içerisinde trafik cezasının kesildiği yerin bağlı olduğu adliyedeki Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurmak kaydıyla itiraz hakkı vardır. Bu süre, yüzünüze karşı kesilen trafik cezalarında, ceza tutanağının kesilip size teslim edildiği, gıyabınızda yani plakanıza kesilen trafik cezalarında ise size tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar. Bu şekilde plakanıza kesilen ceza, araç tescil belgesindeki( ruhsatta) yazan adresinize gönderilir. İkametinize PTT yoluyla gelen ceza, siz evde olmadığınız bir sırada gelirse postacı kapınıza bir not bırakır ve cezanızı muhtarlığa teslim eder ve tebliğ tarihi o tarihten itibaren başlamış sayılır.

Dikkatten kaçırılmaması gereken bir hususu belirtmekte fayda var. Şöyle ki; gıyabınızda kesilmiş olan trafik cezalarının yasal düzenlemeye göre, trafik kural ihlalinin yapıldığı tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlarsa düşer. Yani bu tarihten sonra tebliğ edilen idari para cezalarına ayrıca itiraz etme ve ödememe hakkınız vardır. Ve yine plaka üzerinden kesilen cezalarda, cezalarla birlikte suç delilleri (fotoğraf, kayıt vs.) gönderilmektedir. Eğer ceza ile birlikte delil gönderilmemiş ise delil olmaması gerekçesi ile de cezaya itiraz edilebilmektedir.

ÖDEYEREK İTİRAZ

Trafik cezalarına itiraz edenler her ne kadar cezayı ödemek istemeseler de cezayı ödemekte fayda vardır. Şöyle ki; itirazınızın kabulü durumunda yapmış olduğunuz ödemeyi geri tahsil edebildiğinizden bir kayba uğramadığınız gibi itirazın kabul edilmemesi durumunda 15 gün içinde ödeme durumunda uygulanacak olan indirim imknını kaçırmamış oluyorsunuz.

ÖDEME

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında yazılı idarî para cezaları Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka ve PTT aracılığıyla ödenebilir.

İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödemeniz durumunda bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkınızı etkilemez.

Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde; dörtte bir oranında indirim yapılır.

Ekonomik durumunuzun müsait olmaması ve 1 (bir) ay içerisinde ilgili vergi dairesine müracaat etmeniz halinde, vergi dairesince ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.

Para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay % 5 faiz uygulanır. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınır. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez.

Bakmadan Geçme