TOSUNLAR’DA ARICILAR SERTİFİKALANDI

 Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Ödemiş&rsquoin Tosunlar mahallesinde yapılan arıcılık kursuna katılan arıcılara...

 Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Ödemiş'in Tosunlar mahallesinde yapılan arıcılık kursuna katılan arıcılara Tosunlar köyü ilkokul binasında sertifika töreni düzenlendi.

Törene Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Okan Kestek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, İlçe Müftüsü Mustafa Bilgiç, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Turan Yüzük, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çamlıca, Torbalı İş Kur Şube Müdürü Mustafa Şimşek, Tosunlar Muhtarı Osman Önder, Orman İşletme Şefi Mustafa Özdoğan, İzmir Arıcılar Birliği Ödemiş Temsilcisi Mahmut Kaçan, Kurs Öğretmenleri Fahri Sayat, Mustafa Tekin ve arıcılar katıldı.

'KÖYÜMÜZ SEZONDA 25 İLE 30 TON ARASI BAL ÜRETİYOR'

Açılış konuşmasını yapan Muhtar Osman Önder, 'Köyümüz 275 nüfuslu ziraatçılık ve arıcılıkla geçimini sağlayan bir köydür. Yılda 25 ile 30 ton arasında petek bal üretimi yapmaktayız. Aynı zamanda sarımsak ve yayla domatesi üretimimiz ile de ön planda bulunuyoruz. Arıcılık bizim öncelikli işimiz arıcılığı ne kadar iyi yapabilirsek ne kadar şartlara uygun yapabilirsek üreticimiz o kadar iyi gelir elde edecektir. Bu anlamda köyümüzde 10 Mart 27 Mart tarihleri arasında düzenlenen kursumuz biz üreticiler için büyük bir avantaj olmuştur. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum' dedi.

'TOPLAMDA 1168 KURSİYERİMZE EĞİTİM SAĞLAMAKTAYIZ'

Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çamlıca, '29 personel e 410 öğrencimiz ile görev yapıyoruz. Bunun yanında toplam 53 meslek dalında 1168 kursiyerimize eğitim sağlamaktayız. İstihdam garantisiz kurslar içerisinde yer alan arıcılık kursumuzu İşkur işbirliği ile gerçekleştirdik. 20 kursiyerimize günlük 20 TL yevmiyelerini ve sigorta pirimlerini İşkur aracılığı ile sağladık. Talep olduğu sürece bu gibi eğitim ortamlarını hazırlamaya her zaman hazırız' dedi.

'ARICILARIMIZ KOSGEP'E DE BAŞVURSUN'

Torbalı İşkur Müdürü Mustafa Şimşek, 'Sorumluluk sahamızda toplam 7 ilçemiz var. Bu sahada her ne talep olursa olsun destek vermeye hazırız. İşverenlerimizin aradığı eleman temininde işverenlerimizin yanında, işsizlerimizin ve mesleksizlerimizin yanındayız. İşsizlik maaşı ödemeleri yapıyoruz. Bunların yanında dediğim gibi işsizlerimize iş mesleksizlerimize meslek kazandırma programlarına destek veriyoruz. Arıcılık kursunda eğitim gören arıcılarımız bundan sonra daha kaliteli bal üretimi yapacaklardır. Kosgeb projeleri yaparlar ise 30 bin TL'ye kadar hibe 70 bin TL'ye kadar da geri ödemli kredi imknı sahip olabilirler hayırlı olsun' dedi.

'SİZLER BİZ DEVLET KURUMLARINI DAHA ÇOK ÇALIŞTIRIN'

Kaymakam Abdullah Dölek, 'Bölgemiz tarım ve tarım ürünleri üretiminde, hayvancılık ve hayvancılık ürünleri üretiminde oldukça zengin bir yer. İlçemizin her bölgesinde o bölgenin yetiştirdiği kendine ve yöresine özgü ürünler var. Tosunlar köyümüzde arıcılık ve bal üretimi ile ön planda yerini alıyor. Bizler kamu yöneticileri bal üretmesini bilmeyiz ya da nasıl daha iyi çiftçilik yapılır bilmeyiz. Her gün sizlerden bizlerde yeni birşeyler öğreniyoruz. Burada arıcılarımızın talepleri ile eğitim kurumlarımız bir kurs düzenlemişler. Bu kursun sizler adına verimli geçtiğini inanıyorum. Sizler biz devlet kurumlarını daha çok çalıştırın. Bir şeyleri istemekten çekinmeyin. 10-15 kişi bir araya gelin şu kursu istiyoruz deyin.'

'TOSUNLAR'DA ÖYLE BİR BAL YETİŞTİRİNKİ ÜNÜ YURT DIŞINA ÇIKSIN'

'Bizler sizlerin her zaman yanınızdayız. Tosunlar köyünde öyle bir bal yetiştirin ki ünü yurt dışına çıksın. Bu sayede mutlu Tosunlar mutlu bal üretimi yapmış olun ve bu isim marka olsun. Günümüzde artık tüketiciler mutlu tavuk yumurtası, mutlu inek sütü yani organik ürünler talep ediyor. Sizde mutlu bal üretin adınızı herkes duysun hayırlı işler bol kazançlar diliyorum' dedi.

'BÖLGEDE DAHA ÇOK BAL YAPAN BİTKİ ÖRTÜSÜNE İHİTYAÇ VAR'

İzmir Arıcılar Birliği Ödemiş Temsilcisi Mahmut Kaçan, 'Bu bölgeye yakın bir yerde bal ormanı yapıldı. Ancak arılarımız ölmesin diye zaman zaman şeker ile besleme yapıyoruz. Şuan bal için doğamız çok zengin bir doğa değil. Bu anlamda kurs yda eğitimlerimizin yanı sıra bölgeye daha çok bal yapan bitki örtüsünü de sağlamak gerekmektedir. Birlik olarak Ödemiş, Kiraz ve Beydağ bölgelerinde çalışmalarımız sürüyor. Ödemiş'te de ilçe tarım ve orman müdürlüklerimiz ile ortaklaşa çalışmalarımız sürecektir. Bu kursta emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kursa katılan arıcılara sertifikalarını verdiler.

Program daha sonra köy kadınları tarafından yapılan saç pidesi, ayran aynı zamanda keşkek ve Tosunlar balı ikramı ile devam etti.

'KÖY KADINLARIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Toplu fotoğraf çekiminin ardından Kaymakam Abdullah Dölek saç pidelerini yapan köy kadınlarının yanına giderek onlara çok teşekkür etti.

Dölek, 'Bizim insanımız kim gelirse gelsin çok misafirperver ve paylaşımcı insanlar. İşte bugün burada muazzam bir törenin ardından bu kadar misafirin böylesine doğa ile iç içe köyümüzden aç gitmesinler diye köy kadınlarımızın hepsi bir araya gelerek pide yapıp misafirlere karnını doyurdular. Bu kadar lezzetli sofrayı kuran Tosunlar köyü kadınlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Ellerine kollarına sağlık' dedi.

 

Bakmadan Geçme