Töngül pidesini, Ödemiş köftesini Ödemişçe'yi

Yılbaşından önce, evde bir şeylerle yalanırken telefonum çaldı. Arayan tanıdık biriydi. Açtım hemen telefonu. Ben daha...

Yılbaşından önce, evde bir şeylerle yalanırken telefonum çaldı. Arayan tanıdık biriydi. Açtım hemen telefonu. Ben daha alo diyemeden, 'Şahan ne var ne yok Ödemiş'te?' dedi. 'İyi abi; bildiğin gibi' tarzında bir yanıt verdim. Ardından 'Siyaset nasıl!' diye devam etti. Ben de 'Sen benden daha iyi takip ediyorsun abi!' dedim.

Üç beş değerlendirmenin ardından 'Ödemişçe çok güzel olmuş eline sağlık' dedi.

'Abe kusuruma bakma gönderemedim' dedim. 'Olsun, üzülme bana ulaştı' dedi.

Abe kelimesini bilerek yazdım çünkü 'Alev abe' ile konuşmaya başladığımızda bir iki cümlenin ardından sözcüklerin söylenişini hemen Ödemişçe'ye çeviririz.

Tahmin ettiğiniz gibi arayan CHP'nin eski milletvekili, Turizm Bakanlığı da yapan ve Eylül 2018'de yeniden Cumhuriyet Vakfı (Gazetesi) başkanlığına getirilen Alev Coşkun idi.

Şimdi hangi seçim dönemi olduğunu tam olarak hatırlamıyorum ama yaklaşan seçimleri değerlendirmiş, ne olabileceği konusunda karşılıklı sohbetimiz olmuş. Seçimin ardından tahmin ve öngörülerimin doğrulandığını söyleyerek kutlamıştı beni.

2019 Mart seçimleri ile ilgili bir iki cümle yaptıktan sonra 'Alev abe yeni kitabından dolayı ben de seni kutlarım' dedim hemen. Türkiye'nin ilk başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü konu alan'Asker İnönü' isimli kitabı piyasaya çıkmıştı. Ben de konuyla ilgili Cumhuriyet gazetesinde çıkan yazısını iki-üç gün önce okumuştum.

'Efe Ofset'e göndersem eline geçer mi?' diye sordu. 'Abi zahmet etme!' dediysem de…

İşte ilgili yazının giriş bölümü:

'Uzun süredir sadece Atatürk'ün Aydınlanma devrimleri ya da Atatürk'ün kendisi değil, daha fazla olarak yakın silah arkadaşı İsmet İnönü karşıdevrimcilerin temel hedefi. Günümüzde de şiddetini artırarak devam eden bir saldırı bu. Alev Coşkun'un Kırmızı Kedi Yayınevi'nden yayımlanan 'Asker İnönü (1884-1922)' adlı kitabının yazılış amacı da İnönü hakkında ileriye sürülen tüm dayanaksız iddiaları ve yanlış bilgileri ele almak, doğruları belgeleriyle ortaya koymak.

'Askeri İnönü' kitabında, öncelikle İsmet İnönü'nün Lozan Antlaşması öncesine kadarki 38 yıllık yaşamına odaklanıyor Alev Coşkun. İncelemede İsmet İnönü'nün yaşamının ne kadar yoğun, etkin ve zorlu olduğu anlaşılıyor. İnönü'nün doğumundan Mudanya Ateşkesi'ne kadar geçen süreç; ailesi, kökenleri, evliliği, düşün evreninin oluşumu… Yemen Harektı, Balkan Savaşları ve sonrası, Birinci Dünya Savaşı… Kafkas-Sina-Gazze Cepheleri ve Savaşları, İmparatorluğun kesin yenilgisi, Mütareke İstanbul'u… Mustafa Kemal ve İsmet İnönü'nün yolları ve kaderlerindeki Diyarbakır kesişmesi ve çekiçle örs arasında dövülen yoldaşlıkları…'

Eski İzmir milletvekili, eski turizm ve tanıtma bakanı, gazeteci ve yazar kimliği ile ön plana çıkan Alev Coşkun'u merhum başyazarımız Mustafa Erdal da Tire-Belevi yolunun yapımı ile yad ederdi.

Alev Coşkun 1936 doğumlu. Ödemiş'in Emmioğlu Mahallesi, Emmioğlu sokak'ta dünyaya gelmiş.

Babası Emin Adnan Coşkun, Atatürkçü ve gerçek bir Kuvayı Milliyeci imiş.

1950'lerde İzmir'de henüz Üniversite yok. İzmir Atatürk Lisesini 1955 yılında bitirince, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırmış ve 1960 yılında bu fakülteyi bitirerek diplomasını almış. 1957 seçimlerinden sonra aktif olarak öğrenci hareketlerinin içinde. 1958 yılında, CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Bürosunda çalışmaya başlamış. Aynı yılın sonunda CHP İstanbul İl Gençlik Kolu Başkanlığına seçilmiş.

DP'nin son yıllarında TBMM'de kurulan Tahkikat Komisyonu tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılınca, İstanbul'dan ayrılarak Ödemiş'e gelmiş. Yakalanmamak için Bozdağ ve Beydağ'ın dağ köylerinde gizlenmiş.

1961 Anayasasını yapmak için oluşturulan Kurucu Meclis'e seçildiğinde de yaşı henüz 25 imiş. Kurucu Meclis'in seçimle gelen en genç üyesi unvanını kazanmış.

1973 yılında CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından 1973 seçimlerini yönetmek için CHP İzmir İl Başkanlığına getirilmiş. 1950 yılından beri, CHP ilk kez İzmir'de birinci parti konumuna yükselmiş ve Alev Coşkun 37 yaşında İzmir Milletvekili olarak TBMM'ne girmiş.

1978 yılında kurulan Ecevit hükümetinde Turizm ve Tanıtma Bakanlığına getirilmiş.

1996 yılında belgelere dayalı olarak yayınladığı Kuvayı Milliye hareketinin başlangıcını anlatan Ege'de Kuvayı Milliye'nin Kuruluşu kitabı ilgi çekti.

2008'de Cumhuriyet Kitapları arasından çıkan 'Samsun'dan Önce Bilinmeyen 6 Ay' kitabı da ilgi gördü.

Yanılmıyorsam 15 civarında kitabı var ama ben Ödemiş ile ilgili olanlarını yazdım. 2012'de Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Yayınları'ndan çıkan 'Ödemiş'ten Zirveye Tırmananlar – Beş Öncünün Öyküsü' kitabı da Ödemiş adına önemli bir eserdir.

'Alev abe' ilerlemiş yaşına rağmen Ödemiş ve ülke gündemini yakından takip eder.

Bir de Ödemiş'e geldiğinde Töngül pidesi ile Ödemiş köftesi yemesini…

Bir de söylemeye gerek yok; Ödemişçe'yi…

Bakmadan Geçme