TKP'li Olduğu İçin İşten Çıkarılan İşçi, Kıdem Tazminatını Aldı

”Sol’daki Haberleri Sen Mi Yazıyorsun?” İşten atılan işçiler arasında, Türkiye Komünist Partisi’nin Manisa’dan Milletvekili Aday Adayı,...

'Sol'daki Haberleri Sen Mi Yazıyorsun?'

İşten atılan işçiler arasında, Türkiye Komünist Partisi'nin Manisa'dan Milletvekili Aday Adayı, maden işçisi Mehmet Horoz da vardı. Şirket müdürü, önce Mehmet Horoz'la görüştü, ve Sol Haber'de kendileri hakkında çıkan haberleri 'kimin yazdığını' sordu. Sol örgütlerle bağlantılarından haberdar olduklarını söyleyerek açıkça onu 'şüpheli' ilan etti.

Mehmet Horoz'un milletvekili aday adaylığı konusu açıldığında ise Horoz, 'Madem milletvekili olacak şöhrete sahipsin, neden burada madencilik yapıyorsun? Seninle çalışmaya devam edemeyiz.' cevabını aldı.

İki gün sonra Horoz, vardiya başında 'iş hakkının feshedildiği', ve 14 kişiyle beraber işten çıkarıldığı haberini aldı.

Diğerlerini İşe Geri Alırız, Horoz Kırmızı Çizgimiz!

İşçilere işten çıkarılmalarıyla ilgili herhangi bir gerekçe sunulmadı. Önlerine konan kağıtta sadece 'işyerinin gördüğü lüzum üzerine iş hakkınız fesholunmuştur' yazıyordu. Mehmet Horoz, fesih evrakını imzalamayı reddetti.

İşten atılan işçiler arasında iki 'Bağımsız Maden-İş' sendikası üyesi vardı. Bağımsız Maden-İş, işçileri temsilen şirket müdürüyle bir görüşme ayarladı. Şirketten gelen dönüş, 'Diğer işçileri işe geri alabilecekleri, Mehmet Horoz'un sol örgütlerle bağlantılı olduğu ve aday adaylığı meselesi, haber siteleri ve sosyal medyada şirketi kötülediği ve bu yüzden de Mehmet Horoz'un 'kırmızı çizgileri' olduğu' yönündeydi.

Şirket, 'Toya Yapı' şirketi altında faaliyet gösteriyor. Şirket sahibi Zafer Topaloğlu'nun ismi, eşi Ayşe Şahin'le düğününe Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat katılmasıyla duyulmuştu.

Şirket, Tazminatı Ödemek Zorunda Kaldı

Horoz'un başlattığı hukuki mücadele ve basın mücadelesi sonucunda şirket, Horoz'a kıdem tazminatını ödemek sorunda kaldı. Salı günü kıdem tazminatı ve bir dizi hakkı kendisine iade edilen Horoz ve Mates Madencilik, arabulucu vasıtasıyla bir anlaşmaya vardı.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme