TKP İzmir vekil adayı Kaplan: Bize olumlu bakmayanlardan oy sözü alıyoruz

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de 28. Dönem Milletvekili...

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de 28. Dönem Milletvekili adaylarının yarışacağı seçime son 4 gün kaldı. Yenikiraz.com'dan Özlem Kara'nın haberine göre siyasi partililer de son hazırlıklarını tamamlarken, Sosyalist Güç Birliği'nde yer alan Türkiye Komünist Partisi İzmir Birinci bölge milletvekili adayı üniversite öğrencisi Ege Kaplan seçim çalışmaları hakkında konuşmalar gerçekleştirdi.

Kaplan, seçim çalışmalarını emekçilerin, öğrencilerin ve gençlerin ağırlıklı olduğu noktalarda sürdürdüklerini ve olumlu yanıt aldıklarını belirtirken 'Daha önce hiç TKP'ye oy vermemiş hatta bugüne kadar olumlu bakmayan insanlardan bu seçimde oy sözü alıyoruz' ifadelerini kullandı.

1- Türkiye Komünist Partisi İzmir Milletvekili adayısınız, kendinizden biraz bahseder misin?

Ege Üniversitesi Çalgı Yapım ve Onarımı bölümünde okuyorum. Müzikle ve grafik tasarım ile ilgileniyor ve kendimi bu alanlarda geliştirmek için çalışıyorum. Bir yandan da TKP'de örgütlü olarak mücadele etmeye devam ediyorum.

2- Neden Türkiye Komünist Partisi'nden milletvekili adayı oldunuz?

Seçimlerden önce de TKP'de örgütlü olarak faaliyet gösteriyordum ama benim için Milletvekili adayı olmaktaki en temel motivasyonlardan birisi bir yandan okurken bir yandan çalışan, tarikat yurtlarına mahkûm edilmiş onlarca, yüzlerce arkadaşımı da siyaset sahnesinde temsil etmek. Seçim günü giderek yaklaştı ve biz bu vakte kadar 'genç' bir görüntü vermeye çalışan ya da gençlerin partisi olduğunu iddia edenler, gençleri sadece oyun konsollarından ve internet paketlerinden ibaret gibi davranan bir siyaset güdüyorlar. Tabi ki bir genç oyun konsolu da almak isteyebilir ama gençlerin esas derdi bu değil. Alsancak'ın sahilinde langırtlar, patlamış mısırlar ile gençlere ulaştığını zanneden AKP'liler o sahilin bir iki sokak arkasına baksalar orada onların da yaratımına büyük katkı koydukları bir genç emek cehennemini görecekler. Bir üniversite öğrencisi ve Türkiye Komünist Partisi Milletvekili adayı olarak benim en temel motivasyonum, benim gibi genç öğrencilerin sözünü söylemek, onlarla içine düştüğümüz emek cehenneminden kurtulmak için birlikte hareket ederken sözümüzü tüm Türkiye'ye iletebilmek.

3- Seçime geri sayım başladı. Milletvekili adayı olarak yaptığınız saha çalışmalarından bahseder misiniz, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Saha çalışmalarımızı daha ağırlıklı olarak İzmir'de öğrencilerin, emekçilerin, gençlerin, yoğun kullandığı alanlarda yapıyoruz. Bu alanlarda üniversiteli, liseli arkadaşlarımızın yanı sıra İzmir'in emekçilerine de ulaşma şansı buluyoruz. Bunun haricinde gençlerle bir araya geldiğimiz toplantılar ve benim de yaşadığım 1. Bölge'de doğup büyüdüğüm mahalle ve çevresinde esnafları ziyaret ediyoruz. Bu zamana kadar aldığımız geri dönütler, genelde olumlu oldu. Kendini Millet İttifakı'nın içerisine sıkışmış hisseden ya da son depremden sonra Türkiye'de merkez sağdan yüzünü çeviren ve başka arayışlara giren insanlara bir alternatif olarak gidiyoruz ve bu sıkışmışlığın içerisinde insanların bize karşı tepkileri olumlu oluyor. Daha önce hiç TKP'ye oy vermemiş hatta bugüne kadar olumlu bakmayan insanlardan bu seçimde oy sözü alıyoruz. Dolayısıyla genel hattı ile olumlu giden bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.

4- Meclise girmeniz dahilinde vereceğiniz ilk soru önergesi, anayasa değişikliği vs var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Aslında bir komünist meclise girdiğinde, 4 yıllık zamanının tamamını soru önergesi ve anayasa değişikliği teklifi ile değerlendirse bile o vakit yeteri değişikliği yapmaya yetmeyebilir. Ama ben bir üniversite öğrencisi olarak ilk başta KYK borçlarının kaldırılması, öğrencilerin kaldığı yurtların, okulların daha iyi ve nitelikli hale gelmesi için bir kanun teklifi verebilirim. Çünkü bu belki üniversite öğrencilerinin
koşullarını mükemmel hale getirmeyecek ama büyük yarar sağlayacaktır. Daha sonrasında tarikatların ve cemaatlerin bütün kirli ilişkilerinin ve faaliyetlerinin araştırılması ve bu faaliyetlerin yasaklanması, Türkiye'de elektrik ve doğalgaz şirketlerinin devletleştirilmesi önemli bir yerde duruyor. Sadece bu 3 teklifin gerçeğe dönüştüğü bir senaryo bile Türkiye'de emekçileri için önemli bir kazanım olacaktır.

5- İzmir'den oy beklentiniz nedir, TKP İzmir'den kaç vekille meclise girmeyi planlıyor?

Hedeflerimiz yüksek ama tahmini sevmeyen bir partiyiz. O nedenle tüm tahminleri bir kenara bıraktık ve ilk oyunu bu seçimde kullanacak ne kadar çok genç arkadaşımızı TKP'ye ikna edebiliriz diye gece gündüz çalışıyoruz.

6- Son olarak 14 Mayıs seçimleri sizin için neden önemli?

Ben 26 yaşında bir gencim ve artık ülkemin bu karanlıktan çıkmasını istiyorum. Bunun için 14 Mayıs'ta iki şeye ihtiyacımız var: Erdoğan'ın gitmesi ve milletvekili seçiminde gücünü katlamış bir Türkiye Komünist Partisi. Buna inanıyorum.

Bakmadan Geçme