TİRE´DE NEVRUZ COŞKUSU
İLÇEDE &ldquoTİMUR&rdquo İLE BAŞLADIĞI KABUL EDİLEN &ldquoSULTAN NEVRUZ&rdquo GELENEĞİ 600 YILDIR HER SENE DÜZENLİ OLARAK KUTLANIYOR...
İLÇEDE 'TİMUR' İLE BAŞLADIĞI KABUL EDİLEN 'SULTAN NEVRUZ' GELENEĞİ 600 YILDIR HER SENE DÜZENLİ OLARAK KUTLANIYOR
Tire'de, yüzyıllardır sürdürülen 'nevruz' geleneği bu yıl farklı bir boyut kazandı. Tire Kültür Derneği'nin 'Nevruz'un Kenti Tire' isimli projesine UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi destek verdi. 2 gün süren etkinlikler çerçevesinde 'Nevruz'un Türk Kültüründeki Yeri' konulu bir panel düzenlendi. Minara Guliyeva imzalı 'Türk Dünyası Kadın Giysileri' adlı defile nefesleri kesti. Ressam Mustafa Ali Kasap ve Sultan Özateş'in 'Geleneksel Türk Başlıkları' konulu resim sergileri gezildi. Demir dövülerek, geleneksel Nevruz ateşi yakıldı. 'En Güzel Nevruz Fotoğrafını Sen Çek' yarışması, nevruz tacı ve uçurtma yapma etkinlikleri düzenlendi.
BİNLERCE AİLE MESİRE ALANLARINI DOLDURDU
'Sultan Nevruz' adı altında kutlanan etkinliklerde binlerce aile, havanın açık ve güneşli olmasını fırsat bilerek, sabahın erken saatlerinden itibaren mesire yerlerine koştu. Aileler, neşe içinde piknik yaparken, çocuklar ise 'kasnaklı' adını verdikleri birbirinden alımlı uçurtmalarını keyifle gökyüzüne bıraktı. Emniyet güçleri mesire alanlarının çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı. Nevruz şenlikleri her yıl 21 Mart tarihinden sonra gelen ilk Pazar günü düzenleniyor. Hava muhalefeti yaşandığı takdirde ise kutlamalar, hiçbir duyuruya gerek kalmadan 1 hafta sonrasına erteleniyor.
GELENEK 'TİMUR' İLE BAŞLADI
Ankara savaşından galip olarak çıkıp Yıldırım Beyazıd Han´ı esir alan Timur kışı ordusu ile birlikte Tire´de geçirir. Geçtiği her yeri yakıp yıktığı söylenilen Timur kente hayran kalır ve bir taşına bile dokunmaz. Şehirde dört ay boyunca kalan Timur baharın gelişini askerleri ile beraber 21 Mart günü büyük şenlikler yaparak kutlar. Bir Orta Asya geleneği olan bu kutlama ´Nevruz´dur. İlerleyen günlerde Tire´den ayrılırken Timur, ordusunda bulunan yaşlı, hasta, sakat, yaralı ne kadar asker varsa burada bırakır. Orta Asya geleneği ile yoğrulan bu kalan kitle alışkanlıklarını her alanda uyguladıkları gibi Nevruz´dan da vazgeçmezler. İlk zamanlar Balım Sultan türbesi çevresinde yapılan bu kutlamalar, ilerleyen yıllarda geniş alanlara yayılır ve yerli halkın da katılımı ile bölgenin tüm mesirelerinde büyük şenlikler ve eğlenceler düzenlenerek kutlanır.