Teknoloji şirketleri

Geçenlerde bir dergide 2018 yılının en karlı şirketlerini yazıyordu. Eskiden petrol şirketleri, inşaat şirketleri varken şimdilerde...

Geçenlerde bir dergide 2018 yılının en karlı şirketlerini yazıyordu. Eskiden petrol şirketleri, inşaat şirketleri varken şimdilerde yazılım firmaları başı çekiyor. Örneğin Facebook. Bir ürün yok ama yaptığı yazılım ile kazancı dünya liderliğinde. Bir alışveriş merkezi düşünün, bir tane dükkanı yok, bir tane ürettiği malı yok ama dünyada en çok kazanan firmalardan. Alibaba, buna en güzel örnek. Bir yazılım üretmiş ve firmalar, o site üzeriden satış yapıyor ve bu satışlardan Alibaba'ya komisyon veriyorlar. Dev bütçeli fabrikalardan bile çok kazanıyorlar. Neyse, zenginin malı züğürttün çenesini yorarmış misali olmasın.

Bu konuya neden girdim? Birçok ülkede yazılım ve bilişim dersleri, okul öncesinde başlatılırken bizde 5. ve 6. sınıflarda başlayan derslerin şimdi de 7 ve 8. sınıflarda başlatılması düşünülüyor. Bence bu konuyu teknoloji dersine giren öğretmenlerle konuşsalar, en güzel yolu onlar göstereceklerdir. Gelecekte birçok meslek gelişecektir ama bence asıl pastayı alanlar yazılımcılar olacaklardır. Evde kullanılan en ufak su ısıtıcısında bile ufak bir yazılım, bir sensör var. Geleceğin mimarisi, bilişim üzerineyken biz neden hala uzak duruyoruz anlamıyorum. Çocuklara formül ezberletmeyi bırakıp formülü kullanmayı öğretmek gerek diye düşünüyorum. Ya da oyun oynaması yerine oyun yapmayı öğretin. Kısaca bir araştırırsanız göreceksiniz, her yaşa uygun bu tarz programlar var. Çocuklar, orada oyunu tasarlarken olasılık hesaplamayı, hayal kurmayı, planlamayı, karşılarına çıkan hataları ve problemleri çözmeyi öğreniyorlar. Bunun gibi konular, derslerde de rahatlıkla işlenebilir. Yeni nesil bilişim öğretmenlerimize baktığımızda neler neler yapılabileceğini size anlatabilirler. Ülkemizde birçok başarılı projeye, uluslararası alanda başarılara imza atıyorlar. Fakat yurt içinde düzgünce bir destek göremiyorlar. Facebook gibi, Alibaba gibi projeler üretecek ve geliştirecek nesiller için daha fazla geç kalmadan bu konuya özen gösterilmelidir.

Ülkemizde teknokentler kuruluyor. Gördüğüm bir iki tanesi için konuşacağım. Çoğu, bazı firmaların vergi ve sigorta istisnası kazanmak için açtığı firmalarla dolu. Ayrıca buralara iyi bir proje ile başvurduğunuzda size boş bir ofisi bir süreliğine ücretsiz veriyorlar. Fakat ofis boş. Üniversitede yazılım geliştirmeyi hedefleyen, proje yapmak isteyen değerli arkadaşların ilk etapta borçlanıp ofise bilgisayar, masa, sandalye almak ile uğraşması gerekiyor. Bu arkadaşlara donanımlı ofisler verin ki projeyi geliştirirken sadece yapacakları işe odaklansınlar, 'Ne kadar kazanırız, ödemeleri nasıl yaparız?'a değil. Apple, bir garajda kurulmuştu. Büyümesi için gerekli finansal desteği bulabildiği için geliştiricilerin ana hedefi hep ürün geliştirmedeydi.

Konun başında dediğim gibi, bilişim özellikle yazılım önemli bir yerde hem eğitim desteğine hem de yetenekli genç beyinlerin desteğe ihtiyacı var. Daha fazla gecikmeden desteği esirgemeyelim, hep birlikte taşın altına elimizi koyalım.

Bakmadan Geçme