Tekno Mobil Fabrikası’nda işçi kıyımı var!

Tekno Mobil Fabrikası işçileri, maruz kaldıkları mobbingi ve haksız işten çıkarmaları İleri Haber’e anlattı. Türk Metal...

Tekno Mobil Fabrikası işçileri, maruz kaldıkları mobbingi ve haksız işten çıkarmaları İleri Haber'e anlattı. Türk Metal Sendikası'nda örgütlü olan iki işçi, düşük ücret ve baskıyla beraber sendikanın etkisizliğinden de yakındı.

Fabrika, İstanbul'un Pendik ilçesinde bulunan ve Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu bir fabrika. Şirket Çin merkezli ve faaliyette açıldığı günlerde çalışan 500 işçisinden 200 tanesi sendikalıyken, bugün bu sayı 60'a düştü. Bunun bir göstergesi olarak sendikalı işçiler, çalışma şartlarının yanı sıra sendikanın etkisizliğinden de şikayet ediyor. Yöneticiler, fabrikaya açılıştan sonra alınan işçilerin sendikalı olmamasını tercih ediyor.

İşçilerin dile getirdiklerine göre sendika, grev ve eylem yapma konularında oldukça yetersiz. Şimdiye kadar sendika, işverene iade ve mobbing davası açmakla yetinmiş durumda.

Sendika üyesi iken işten çıkarılan işçiler, izinlerde ayrımcılığa gidildiğinden ve şirketin üzerlerinde kurduğu baskıdan söz ediyor. İşçilere, patronların istediği günler doğrultusunda izin veriliyor ve seçme hakları ellerinden alınıyor. Ayrıca yıllık izinler de, şirket baskısıyla üretimin az olduğu yıllarda kullandırılıyor.

Fabrikada çalıştığı dönemde sıkça serbest mesaiye bırakıldığından bahseden B.A., kendisinin işten çıkarıldığını arkadaşından öğrendiğini söyledi. İşten çıkarılan diğer işçi Z.T. de, işçilere edilen küfürlerden ve mobbing'den bahsetti. Uzun süre fazla mesai yaptırılmasına rağmen asgari ücretle çalıştığının altını çizen işçi, maaş bordrolarını dahi alamamış.

Fabrikada sendikaya karşı yönetim tarafından işe alınmış ajan işçilerin de olduğundan bahseden eski fabrika işçisi, 'ispiyoncu' olarak çalışan bu işçilerin asgari ücretin üzerine elden de para aldığını vurguladı. Kendilerine baskı uygulayanlar arasında amirlerin asistanları da bulunuyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme