TCMB, Kur Korumalı Mevduat Dönüşlerinde Özel Bankalara Döviz Sağlayacak

TCMB tarafından bankalara gönderilen bir yazıda, KKM hesap sahiplerinin vade sonunda hesaplarını yenileme isteklerinin devam ettiği...

TCMB tarafından bankalara gönderilen bir yazıda, KKM hesap sahiplerinin vade sonunda hesaplarını yenileme isteklerinin devam ettiği ancak döviz talep etmeleri durumunda döviz piyasasında likidite ihtiyacı oluşabileceği belirtildi.

Bu çerçevede, bankaların vade sonunda ihtiyaç duyacakları döviz likiditesinin piyasa koşullarına göre TCMB tarafından doğrudan karşılanmasına ve bankaların döviz likiditesi yönetimine destek sağlanmasına karar verildi. Yazıda, söz konusu işlemlere ilişkin uygulama esaslarının ve detaylarının aşağıdaki şekilde belirlendiği ifade edildi:

– İşlemler, döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili tüm bankalarla gerçekleştirilecek.
– Bankalar, döviz alım taleplerini döviz piyasalarında işlem yapma yetkisine sahip kişilere ve telefon aracılığıyla Döviz Piyasaları Müdürlüğü'ne iletecek.
– İşlemler için komisyon alınmayacak, teminat ve limit aranmayacak.
– Bankalara yapılan döviz ödemeleri, bankaların işlemlere ilişkin yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra gerçekleştirilecek.
– İşlemler, Türk lirası karşılığında ABD doları ve/veya avro cinsinden yapılacak.
– İşlemlerde, TCMB tarafından saat 11.00'de ilan edilen döviz alış kurları kullanılacak.
– İşlemler, tam iş günlerinde 13.30-15.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
– Minimum işlem tutarı 500 bin ABD doları/avro olacak.
– İşlemler sonrasında yükümlülüğünü yerine getiremeyen veya TCMB'den aldığı döviz tutarının KKM hesap sahipleri tarafından vade sonunda talep edilen tutardan daha fazla olduğu tespit edilen bankalara, Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde yaptırım uygulanabilecek.
– İşlem bilgileriyle ilgili her türlü uyuşmazlıkta, telefon görüşmelerinin kayıtları dikkate alınacak. Uyuşmazlık giderilemezse, TCMB'nin düzenlemeleri ve değerlendirmeleri esas alınacak.
– Yazıda yer almayan konularda, Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde hareket edilecek.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme