TBMM Genel Kurulu’nda CHP, Yeşil Sol Parti ve İYİ Parti’nin Gündem Önerileri Reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda, öncelikle gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri yapıldıktan sonra siyasi partilerin gündeme...

TBMM Genel Kurulu'nda, öncelikle gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri yapıldıktan sonra siyasi partilerin gündeme ilişkin grup önerilerine geçildi.

İYİ Parti'nin 'unlu mamullerin üretimi ve tüketimi' konusundaki araştırma önerisi, Yeşil Sol Parti'nin 'İstanbul Sözleşmesi' konusundaki önerisi ve CHP'nin 'konut kiralarındaki artışlar' konusundaki önerisi ele alındı.

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, barınma krizinin İstanbul başta olmak üzere tüm kentleri etkilediğini ifade etti. Özçağdaş, kiraların fahiş artışları nedeniyle yoksullar, dar gelirliler, devlet memurları ve emekliler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin olumsuz etkilendiğini ve bu artışların altında ezildiğini belirtti.

Özçağdaş, 'İstanbul'da 2019 yılında konut kiraları ortalama 1963 lirayken bu yılın mayıs ayı itibarıyla yüzde 707'lik bir artışla 15 bin 847 lira olmuştur. Ülkemizin çoğunluk çalışanı asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Kiralar minimum 10 kat artmışken asgari ücretin sadece 5 kat arttığını görüyoruz. Kiracılar yangın yerine dönmüş mutfaklardaki gıda enflasyonuyla boğuşurken aynı zamanda kiralarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Bu kesimler kredi kartı borçlarıyla ayakta kalmaya çalışırken her geçen gün artan bir borç batağına saplanmaktadır.' şeklinde konuştu.

Yeşil Sol Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun ise iktidarın ekonomi politikalarının gerçeklikten uzak olduğunu iddia ederek, bunun en somut örneğinin kira artışları olduğunu dile getirdi.

Hun, çıkarılan yasaların halkın sorunlarını çözmek yerine daha da ağırlaştırdığını belirterek, 'AKP sözcülerine göre kiraların yüzde 25 oranında artırılması ve aksini yapanların yaptırıma maruz kalması gerektiğini söyledi. Ancak bu kuralın ne kadar uygulandığını ve yaptırıma maruz kalan kişi sayısının ne olduğunu kamuoyuna açıklamasını istedi. Türkiye'de bu oranın çok üzerinde kira artışlarının hem haneler hem de iş yerleri için geçerli olduğunu ifade etti.

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, partilerinin 21 yıldır milletin her sorununa çözüm bulmaya çalıştığını ve kesintisiz güvenoyu aldıklarını söyledi. Kira artışlarının farkında olduklarını belirten Özboyacı, salgının etkisiyle bozulan ekonomik düzenin dünya genelinde birçok ülkede büyük bir sorun olduğunu ve konut arzının daraldığına dikkat çekti. Ayrıca yaşanan deprem felaketiyle birlikte kira ve ev fiyatlarının ülkede daha da yükseldiğini ifade etti. Özboyacı, bu sorunu çözmek için önlemler alındığını ve denetimlerin sıklaştırıldığını söyledi. 2022 yılında yüzde 25 üst sınır uygulamasını başlattıklarını ve Temmuz ayı itibarıyla bu uygulamayı devam ettireceklerini belirtti. Üst sınır uygulamasının kiracıları koruyacağını ve olası anlaşmazlıklar durumunda 1 Eylül'den itibaren arabuluculuk işlemlerinin başlayacağını açıkladı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan ise Anayasa'ya göre barınma hakkının kamusal bir hak olduğunu ancak artan fiyatlar nedeniyle Türkiye'de her geçen gün ev sahibi olma şansının azaldığını belirtti. Arslan, Türkiye'de bir ilke tanık olunduğunu ve kiracıların açık artırmayla emlakçılarda toplandığını ifade etti. En yüksek teklifi veren kişinin evi kiralayabildiğini söyledi.

Oylama sonucunda CHP, Yeşil Sol Parti ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, görüşmelerin ardından birleşimi kapatarak 11 Temmuz Salı günü saat 15.00'te tekrar toplanacaklarını duyurdu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme