Tarımsal girdi fiyat endeksi dizginlenemiyor

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayının tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini paylaştı. TÜİK’in paylaştığı verilere göre mayıs...

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayının tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini paylaştı.

TÜİK'in paylaştığı verilere göre mayıs ayında tarımsal girdi fiyat endeksi, %0,26 arttı. Tarım-GFE, geçen yılın aralık ayına kıyasla %10,2, geçen yılın aynı ayına göre %33,22, 12 aylık ortalamalara kıyasla %87,66 arttı.

Mayıs ayında, bir önceki aya göre ana gruplar arasında tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %0,10 azalırken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi %2,61 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %29,13 artarken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise %67,2 arttı.

Yıllık verilerde 11 alt grubun üçünde düşüş yaşanırken, 8'inde ise yükseliş kaydedildi. alt gruplar arasında en yüksek artışları ise %79,85 ile malzemeler, %76,1 ile diğer mal ve hizmetler gösterdi. Geçen yılın mayıs ayına göre azalış gösteren tek alt grup ise, %3,39'luk azalış ile enerji ve yağlar oldu.

Aylık Tarım-GFE'de ise 2 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Önceki aya göre enerji ve yağlar %5,36, gübre ve toprak ise %1,92 azalış kaydetti. Yükseliş kaydeden alt gruplarda ise başı, %5,02 ile veteriner harcamaları ve %3,65 ile malzemeler çekiyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme