TABİB’den greve destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Metro ve tramvay çalışanları, ‘zam’ talepleri karşılanmadığı için greve çıktı. Grev sonrası İzmir’de...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Metro ve tramvay çalışanları, 'zam' talepleri karşılanmadığı için greve çıktı. Grev sonrası İzmir'de hayat adeta durma noktasına geldi.

GREV HAKTIR 

Taşeron Belediye İşçi Birliği, Metro A.Ş çalışanlarına destek verdi. Sosyal medya üzerinden basın açıklaması yayımlayan Taşeron Belediye İşçi Birliği tarafından yapılan açıklamada, 'Grev haktır, grev işçilerin emeklerinin karşılığını almak için başvurdukları yollardan biridir. Grevi olmayan bir ülkede işçiler, halk yoksullaşır, emek kendini koruyamaz' ifadelerine yer verdi.

TABİB tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

'İzmir Metro A.Ş. Grevi Kazanmalıdır!

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen işveren sendikası SODEM-SEN ile DEMİRYOL İŞ arasındaki 625 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri işverenin düşük ücret ve sosyal hak önermesi ile sonuçsuz kaldı.

EMEĞİN GÜCÜ 

İşçiler grev kararını uyguladı. 31 Temmuz sabah saat 05.00'da başlayan grev vatandaşların işyerlerine ulaşmasında aksaklık yarattı. Hayat İzmir'de durdu. Normal zamanlarda kimsenin fark etmediği emeğin gücü yeniden ortaya çıktı. Metro ve tramvayı kullanan vatandaşlar başka ulaşım araçları ile işlerine gitmek zorunda kaldılar.

Demiryol -İş İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, yaptığı açıklamada, 'Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. ' dedi.
Toplu İş Sözleşmesi, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede kilitlendi.

Sendika günlük 725 Lira yevmiye talebinde bulunurken, grev sabahı İşveren'in daha düşük talebini işçiler oylama ile reddettiler.

Belediye Başkanı Tunç Soyer grev başladıktan sonra, sosyal medyada işçileri şikayet açıklamasında en yüksek giydirilmiş net ücret olarak 25.000 verdiklerini, Sendikanın 39 bin istediğini ilan etti. Sanki grev mevzuatı bilmiyormuş gibi, vatandaşı haftanın ilk gününde mağdur etmenin anlamsız olduğunu söyledi.

'İŞÇİLER VATANDAAŞIN ÖNÜNE ATILDI'

Belediye başkanları İşçilere düşük ücret vermek istiyor, diğer alanlarda kendi isimlerini parlatmak için işçinin emeğinden kısmak zorunda olduklarını biliyorlar. Ve grev çıktığında yaptıkları ilk iş, işçileri vatandaşın önüne atmak oluyor.

Maltepe ve Kadıköy'de gördük ki, İşveren işçiler ile vatandaşı karşı karşıya getirdiğinde, bazı yerlerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve işçilerin can güvenliği sorunu gibi son derece tehlikeli bir ortam oluşuyor.

Grev haktır, grev işçilerin emeklerinin karşılığını almak için başvurdukları yollardan biridir. Grevi olmayan bir ülkede işçiler, halk yoksullaşır, emek kendini koruyamaz.

Kimse grev karşıtı olmamalıdır.

Herkes, İzmir'de Metro A.Ş. grevine sahip çıkmalıdır.

Grev kazanmalıdır.'

 

Serdar Yılmaz

Bakmadan Geçme