Suyun günlük hayatımızdaki önemi
Dünyanın yapısının 3/4'lük kısmı sularla kaplı olsa da bu suyun toplam miktarının sadece yüzde birlik kısmı...
Dünyanın yapısının 3/4'lük kısmı sularla kaplı olsa da bu suyun toplam miktarının sadece yüzde birlik kısmı kullanılır olduğu için suyun varlığı ve korunması, müthiş derecede değerlidir.
Suyun bilim dünyası için de ne kadar önemli ve değerli olduğu, bugüne kadar hiçbir bilimsel üretim aşamasında suyun sıfırdan var edilememesinden anlaşılmaktadır. Yani dünyanın var olduğu süreç boyunca kaynaklardaki sular, sahip olduğumuz su kaynaklarıdır. Bu sebepten ötürü bu kaynakların hiçbirini tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmamak, kontrolsüzce kullanmamak ve koruyabilmek için elden gelenin yapılması gerekmektedir.
Su israfı nedir?
İlk paragraflarda anlattığımız gibi suyun hayatımızdaki yerini ve önemini göz önüne alırsak eldeki su kaynağını bilinçsizce hor kullanarak boşa giden yüzlerce litre suyun sebebi olmak, tamamen su israfı gerçekleştirmektir. En kısa haliyle daha az su harcama imkanı varken kontrolsüzce suyun gitmesini sağlamak, tamamen suyu israf etmek demektir. Bu alanda suyun israf edilmesini önlemek adına da yapılabilecek en mantıklı hareket, suyun gereksiz kullanılacağı durumları ortadan kaldırarak sudan tasarruf etmektir.
Su israfını önlemenin yolları nelerdir?
Bulaşıkları makinede yıkamak: Kadınların evlerinde bulaşıkları hemen hızlı temizlik adına veya makinenin dolmasını beklemek istemediklerinden dolayı ellerinde yıkamaları, makinenin harcayacağı sudan katlarca fazla su harcanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle mümkün mertebe bulaşıklar makinede yıkanırsa elde yıkanarak harcanan suyun 1/10'u kadar su akıtılmış olunacak ve bu da genel uygulamaya vurulursa inanılmaz bir su tasarrufu sağlanacak demektir.
Suyu açık bırakmamak: Yine elde bulaşık yıkayan kadınlarda görülen veya diş fırçalarken suyu sürekli açık bırakan insanların yaptığı bu hatalar, oldukça fazla suyun ziyan olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ister bulaşık yıkarken, ister mutfakta bir besini yıkayıp temizlerken, ister dişlerimizi fırçalarken istersek de duş esnasında vücudumuzu yıkadığımız süreçte mutlaka ama mutlaka muslukları kapatmamız gerekmektedir. Herkes, kendi ihtiyacını ortalama olarak belirlediği şartlardan çıkmadığı sürece su israfında çok ciddi bir azalma görülmesi mümkündür.
Bozuk muslukları tamir ettirmek: Her ne kadar 'Çok az su kaçırıyor, bir şey olmaz' diye düşünülse de aslında bu, tamamen yanlış bir düşüncedir. Bozuk bir musluktan bütün bir yıl boyunca bir ton kadar su aktığı göz önüne alınırsa su konusunda tasarruf sağlamak için bu konu basite indirgenmemeli ve mutlaka en kısa sürede tamir ettirilerek önlem alınmalıdır.
Sifon kullanımına dikkat etme: Gereksiz şekilde çalıştırılan her bir sifon, bir aile yapısında uzun süreçte iki tona yakın su kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle hem yetişkin aile bireyleri hem de evin küçük çocukları konuyla alakalı bilinçlenmeli, gereksiz yere sifon çekilmemeli ve bu duruma neden olabilecek davranışlardan (klozetin içerisine tıkayacak materyaller atmak gibi) kaçınılması gerekmektedir.
Çamaşır makinesini düşük devirde çalıştırma: Çamaşır makineleri, genelde evlerde tam dolması için beklense de bir süre sonra yeterli çamaşır çıkmayınca tam dolmadan çalıştırılmakta ve bu da çok fazla su israfına neden olmaktadır. Ortalama özelliklerdeki bir makine, bir çalıştırmada ortalama 176 litreye varan miktarlarda su harcadığı için burada da dikkat edilecek kısım, makineleri mümkün olduğunca kısa programlarda ve küçük devirlerde çalıştırılması gerekliliği ve de makineyi tam dolduracak kirli çamaşır birikmeden makinenin çalıştırılmaması noktasıdır.
Seval Konuralp