SÜSBİRDEN BİRLİK OLUN ÇAĞRISI

SÜSBİR, İzmir Bölge Toplantısı&rsquonı Ödemiş&rsquote yaptı Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği&rsquonin (SÜSBİR) İzmir bölge toplantısı, Ödemiş&rsquote...

SÜSBİR, İzmir Bölge Toplantısı'nı Ödemiş'te yaptı

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği'nin (SÜSBİR) İzmir bölge toplantısı, Ödemiş'te yapıldı. Sektörün son durumunun ve beklentilerinin paylaşıldığı toplantıda Birlik yönetimi süs bitkisi üretenlerin sesinin daha gür çıkması için birliğe katılmalarının önemine vurgu yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ödemiş'te faaliyet gösteren Kardelen Fidancılık'ın sahibi Selahattin Altun'un yaptığı Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği'nin bölge toplantısı öncesi katılımcılar Ödemiş ve Bayındır'daki üretim tesislerini gezerek incelemelerde bulundu. Daha sonra Ödemiş Otogar Nikah Salonu'nda toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun, Ankara'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndaki girişimleri konusunda üreticileri bilgilendirdi.

'DAİRE BAŞKANLIĞI KURULMASI ŞART'

Ankara'dan bakınca Küçük Menderes bölgesindeki süs bitkileri üretim yoğunluğunun görülemediğini ifade eden Altun, 'Süs bitkileri üretimiyle ilgili bakanlık birimlerinin durumu yerinde görmesi, bu bölgedeki üretim sahalarını incelemesi gerekiyor. Eğer bu inceleme yapılırsa bu sektörün tahmin edilenden daha hızlı ilerlediğini büyüdüğünü, sahaların genişlediğini göreceklerdir.

Türkiye üretiminin %50'sini aşan bölümü Ödemiş ve civarında gerçekleşiyor. Ödemiş'te Ödemiş Süs-Bir'e üye olanların sayısı 170, yeni kurulan kooperatifin üye sayısı ise 45. Bu sayıların artması gerekiyor. Sektör açısından, bölge açısından önemli gelişmeler var. Ödemiş'te İZKA desteğiyle kurulacak genç ve sağlıklı fide üretim tesisini önemsiyoruz. 4 milyon 850 bin liralık bir yatırım. %75'ini İZKA karşılıyor. Kalan %25'lik finansmanı Ödemiş'in sağlaması gerekiyor. Ödemiş için iyi bir hamle fakat sektörde bu tarz tesislerin artışı şart.

Bugün artık Küçük Menderes'te kurulan tesislere baktığımızda altyapısıyla birlikte mükemmel tesislerin ortaya çıktığını görüyoruz. Tıpkı birer fabrika gibiler bir tek bacaları yok. Bu çok ciddi gelişimin ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda sektörümüzle ilgili mutlaka bir daire başkanlığının kurulması talebimizi yineliyoruz. Bizler Ankara'da üreticimizin taleplerini, sorunlarını dile getiriyoruz. Ancak yol almak öyle kolay değil. SÜSBİR olarak hiç bırakmadan takipçisi olmaya devam ediyoruz' dedi.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Akcan ise sektörün sorunlarının kısa sürede çözümü için SÜSBİR'in üye sayısının artması gerektiğini vurguladı.

'Üretici sektöre sahip çıkmazsa kimse de üreticiye sahip çıkmaz' diyen Akcan, 'Bizim güçlü bir birlik yapısına sahip olmamız için üreticinin üye olması, kayıt dışı üretimin son bulması gerekiyor. Bugün güya dünyaya faydalı, yeşile sahip çıkan bir sektörüz ama bize uygulanan KDV oranı %18. Pırlantaya %1 KDV varken biz halen %18 KDV ödüyoruz. Arazi kiralama sorunlarımız var. Ucuz enerjiye ulaşamıyoruz. Tesislerimizde kullandığımız elektrik mesken elektriği tarifesine göre faturalanıyor. Eğitimli iş gücü sıkıntımız var, ara eleman bulamıyoruz. Desteklemelerden yeterince faydalanamıyoruz. 2 yıl önceye kadar diğer grubunda adımız geçerken, 2 yıldır süs bitkileri denilmeye başladı.

'BİRLİK GÜÇLÜ OLURSA SORUNLAR DAHA KOLAY AŞILIR'

Üreticinin korunması yetersiz. Sigorta sorunumuz var. Üretimimiz Allah'a emanet. TARSİM diye bir şey var ama faydası yok. İşte tüm bu sorunların çözümü için güçlü bir birlik; güçlü bir birlik için de süs bitkisi üreticisinin aktif katılımı şart. Bu şekilde birlik olmadan yola devam edersek gelecekte sektörün sonunu hazırlamış oluruz. Şu an kan kaybı ciddi durumda. Bugün Ödemiş'te Alt Birliğe üye olan 16 üretici var. Sergi açılışında 'Sektörün lokomotifiyiz' diyorsunuz, 16 kişi mi üretiyor sadece? SÜSBİR'in sorunları güçlü bir sesle dile getirmesi için siz üreticilerimizin gücüne ihtiyacı var. Üreticinin gücü birlikte olsun bizim aşamayacağımız sorun yok' dedi.

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural ile Ödemiş ve Bayındır'dan üretici birlik ve dernek başkanlarının da katıldığı toplantıda katılımcılar sektörün sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.

Bakmadan Geçme