Sudan ucuz

Eskiden bir söylem vardı: Ucuz şeyler için 'sudan ucuz' denirdi. Artık denmiyor. Çünkü su ucuz değil....

Eskiden bir söylem vardı: Ucuz şeyler için 'sudan ucuz' denirdi. Artık denmiyor. Çünkü su ucuz değil. Hele bazı su faturalarını gördükten sonra pahalı şeyler için sudan pahalı demek gerekiyor.

Geçen gün bizim Hasan elinde su faturası:

-Hocam bu ne ya! Bir ton su doksan lira, olur mu bu? Belediye işin tadını kaçırdı. İnsaf diye bir şey kalmamış. Su da mı kullanmayacağız artık?

-Olmaz Hasan, bir ton su doksan lira olmaz. İşin içinde başka şeyler de vardır. Ver bakayım şu faturayı!

Hasan'dan faturayı aldım. Baktım ki, Hasan suyu çok idareli kullanmış. Üç ayda bir ton su tüketmiş. Su faturası sadece kullandığın suyun bedeli değil ki. İçinde neler var neler. Mübarek torba yasa gibi. Tükettiğin suyun bedelinin yarısı kadar atık su bedeli, çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli, katı atık bertaraf bedeli ve KDV. Tam beş kalem vergi var. Musluktan su içmiyoruz vergi içiyoruz sanki. Altın, gümüşte KDV yok suda var.

Bir ton ve üzeri su tüketmeyince fatura gelmiyor. Fatura gelmeyince vergi alınmıyor. Ne zaman bir ton su tükettin o zaman vergiler hemen faturaya ekleniyor. Üç aylık vergi toplamı var bu bir ton suyun içinde. O nedenle doksan lira oluyor. Normal bir ton su üç lira yirmi kuruş dedim Hasan'a.

-Hocam benim bir de bahçede evim var. Yazın dört ay bahçede kalıyorum. Orada da suyum var. Bu durumda ben iki kat vergi ödemiş oluyorum. Bir de dükkanım olsa o zaman üç kat vergi olacak. Dükkanı ve yazlığı olanlara Allah kolaylık versin.

Hocam burada bir haksızlık yok mu?

-Var Hasan da kime şikayet etmeli! Ben de üç ayrı yerden su faturası üzerinden bu vergileri ödeyenlerdenim. Bazen benim dükkanımda bir ton su karşılığı yüz yirmi lira geldiği bile oluyor. Dört aylık biriken vergileri bir ton suyun üzerine fatura ediyorlar. Sen de sanıyorsun ki, bir ton su yüz yirmi lira.

-Tükettiğin su nerede olursa olsun onun bedelini al tamam da, üç yerden ayrı ayrı vergi almak neyin nesi onu anlayamıyorum. Bir insan aynı anda üç yeri kirletemez ki. Üç yerden çevre temizlik vergisi, üç yerden katı atık toplama bedeli, üç yerden katı atık bertaraf etme bedeli ve bunların KDV'si. Mantıklı geliyor mu bunlar size hocam? Bunu yetkililer bilmiyor mu?

-Bana da mantıklı gelmiyor Hasan da, ödüyoruz. Bu ülkede hak, hukuk, adalet mi kaldı? Yetkililerin hepsinin de haberi var. Yasa çıkmış öyle uygulanıyor. Doğru mu değil mi bakan yok.

-Hocam sen benden de dertliymişsin. Beni aydınlattın iyi oldu. Ben de bir ton su doksan lira deyip duruyordum. Demek ki öyle değilmiş. Bunun yüz yirmi olanı da varmış. İşin içinde vergi olunca fiyatlar katlama yapıyor. Hem de kaçırılması mümkün olmayan bir vergi. Bu ay olmazsa öteki ayda alıyorlar. Anladım hocam,teşekkür ederim.

-Bir şey değil Hasan. İnsanlık görevimizi yaptık.

Konuşmamız böyle sürdü. Gelecek hafta buluşmak üzere, sevgi, saygı ve mutluluklar.

Bakmadan Geçme