SUÇIKTI’DA KAHVE MEŞE ODUNU ATEŞİNDE PİŞİYOR

  Başar Uçar – Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan dağ köyü Suçıktı&rsquodaki köy kahvehanesinde...

  Başar Uçar – Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan dağ köyü Suçıktı'daki köy kahvehanesinde kahve ve çaylar odun ateşinde pişiyor. Kahvede bulunan yedekte LPG yerine odun ateşi yakıt olarak kullanılıyor.

Hem maliyet, hem de çayın-kahvenin lezzeti bakımından meşe odununun daha iyi olduğunu ifade eden kahvehaneci Mustafa Uğur, kahvehaneyi sadece akşamları açtığı için bu nostaljik uygulamayı sürdürdüğünü kaydetti. Odun ateşinde kahvenin daha geç piştiğini buna karşın daha lezzetli olduğunu belirten Uğur, köy halkının da bu uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Uğur yaptığı açıklamada, 'Benim bildiğim kadarıyla Ödemiş'in Aydın Dağları eteğindeki birkaç köyü ile Suçıktı, Horzum ve Gölcük'te birkaç kahvede hala odun ateşi kullanılıyor. Eskiden Anadolu'daki tüm köylerde vardı. Nostaljik olduğu kadar da ekonomik bir çalışma şekli. Köyümüzde kahve akşamları açık oluyor. Günde birkaç meşe odunuyla çayımızı, kahvemizi, sıcak suyumuzu hazırlıyoruz. Zaten tüp kullanmaya kalksak maliyeti kurtarmaz. Bu yedekleri üreten de Ödemiş'te sadece bir usta var. Meşe odununda pişen kahve daha lezzetli oluyor. Teknoloji gelişse de bazı şeyler eski tadını vermez oluyor. Odun ateşinden vatandaşlarımız da memnun' dedi.

 

Bakmadan Geçme