Soyer yeniden İzmir’i kazanır mı?

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, ALF Araştırma Şirketi, yerel yönetimler araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. ...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Berivan Kaya'nın haberine göre, ALF Araştırma Şirketi, yerel yönetimler araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.  19-21 Temmuz'da bin 900 kişiyle görüşeren firma, 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sizin adayınız kimdir?' diye sordu. Anket sonucuna göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ilk sıraya oturdu. Katılımcıların yüzde 23,9'u Soyer'in yeniden başkan seçilmesi gerektiğini vurguladı.

ADAY OLUR MU?

Deprem, pandemi derken 5 yıllık hizmet süresinin sonuna yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in aday olup olmayacağı bilinmezken, yapılan anketler Soyer'in adaylığa yeşil ışık yakma ihtimalini kuvvetlendirdi.

Genel seçimlerde yapılan anketlerin çoğunun yanlış veri ulaştırmasının ardından vatandaşların firmalara güveni sarsıldı. Siyaset bilimciler anket firmalarının büyük bir çoğunluğunda kamuoyu algısı yaratma eyiliminde olduğuna dikkat çekiyor.

İSMİ GEÇEN İSİMLER

Soyer'i Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Ali Engin yüzde 16,4 ile takip etti. Listenin 3. sırasında ise yüzde 15,5 ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ yer aldı. Listenin devamında ise Konak Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur,  CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Çiğli Belediye Başkanı CHP'li Utku Gümrükçü, AK Parti Gençlik Kolları Genel başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ve son sırada Yıldırım Ulupınar yer aldı.

ANKET FİRMALARINA NE KADAR GÜVENİLİR?

Anket sonuçlarını değerlendiren Dr. Emrah Gülsunar, 'Anket firmalarına güvenebilmek zor. Bunu zaten genel seçimlerde de gördük. A firması B firması diye söylemek istemiyorum ama anket firmalarının geneline baktığımız zaman bir çoğunluğunun manipülasyon yapmaya çalıştığını, kamuoyu algısı oluşturmaya yönelik hareket ettiğini görüyoruz. Bunu seçim öncesinde çok gözlemledik. Birçok seçim anketine göre Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 55'le kazanıyordu. Seçim sonucuna baktık, bambaşka bir şey çıktı. Hakkıyla yapılan, istatistik biliminin kurallarına riayet edilerek ve gerekli işte örneklemiyle, analiziyle yapılan bir anketin bu derece yanılabilmesi mümkün değil. Birçok araştırma firması anket yapıyoruz adı altında kamuoyu algısı yaratıyor. 'Bakın kamuoyu böyle düşün dolayısıyla siz de böyle düşünün', 'Siz de şöyle yapın, siz de böyle yapın' algısını oluşturmaya çalışıyorlar. Anketlerin istatistiksel olarak arka planını sunulması gerekir. Hangi metodun kullanıldığını bilmeliyiz. Şeffaflık açısından bu bilgilerin mutlaka verilmesi gerekir. Ama verilmiyor.  Bu sebeple anket firmaları istediklerini söylüyorlar.  Hangi firma güvenilir, hangisi güvenilmez onu da tam bilemiyorsunuz. Beta firması hiç duyulmadı ama onun sonuçları bu seçimde tuttu. İzmir'de yaşayan vatandaşlar da anketleri ciddiye almasınlar' diye konuştu.

'CHP 11 İLİN ÇOĞUNU GERİ VEREBİLİR'

CHP'de başlayan 'değişim' tartışmaları son sürat devam ederken yerel seçimler için ciddi uyarılarda bulunan Gülsunar, ' CHP'de bir dönüşüm olmazsa eğer Millet İttifakı açısından çok ciddi problemler varmış gibi gözüküyor. Özellikle 50 yaş altı seçmen Cumhuriyet Halk Partisi'ne çok tepkili. Birçok kişi bir yönetim değişikliği olmaması takdirde oy vermeyeceğini söylüyor. Bu mutlaka sandığa yansıyacaktır. Bir kısma gerçekten sandığa gitmezse özellikle kritik illerde handikaplar oluşur gibi gözüküyor. İzmir'de bir değişiklik olması bana çok yüksek ihtimal gibi gelmiyor. O derece bir tepki olur mu? O derece bir tepki olursa bu çok büyük bir tepki olduğu anlamına gelir. Ama İstanbul'un ve Ankara'nın kaybedilmesi eğer CHP'de bir yönetim değişikliği olmazsa oldukça muhtemel. Çünkü birçok seçmen bu yönetimle hiçbir yere gidilmediğini düşünüyor. Sadece kısmi başarı seçmeni mutlu etmiyor. Seçmenler, 'CHP'de yönetim kurmuşlar ve onunla memnunlar. Hiçbir surette iktidarı değiştirme hedefi kendilerine koymuyorlar ve iktisat hiçbir zaman değiştirilmeyecek. O zaman ben niye gidip muhalefete oy vereyim?' diye düşünüyor. Bence bu haklı da bir düşünce. Eğer yönetim değişmezse 2019'da  aldığı büyük şehirlerin birçoğunu Millet İttifakı'nın geri verecek.  Eğer yönetim değişirse o zaman bir umut tekrardan muhalefet için doğabilir. 2019'daki kısmi başarının benzeri tekrarlanabilir' ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme