Soğuk demirciliğe ilgi bitmiyor

Ege bölgesi Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip olarak ovalarda tarımsal üretim tamamen teknolojik imkanlarla sürdürülür....

Ege bölgesi Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip olarak ovalarda tarımsal üretim tamamen teknolojik imkanlarla sürdürülür. Kestane, incir ve zeytin üretiminin merkezi konumundaki Aydın Dağları'ndaysa tarım hala insan ve hayvan gücüyle devam edince tarım aletleri de genellikle zanaatkarların kendisi üretmeye devam ediyor. Atalardan kalma yöntemle halen demiri işleyerek büyük bir ustalıkla sanata dönüştüren ve yaptığı tahra, balta, çapa, saban demiri, orak gibi tarım aletleri ile ekmeğini kazanan Hüseyin Günenç, atalardan kalma yöntem ile teknolojiye meydan okuduklarını söyledi.

 

'Teknoloji geliştikçe zanaatın değeri artıyor'

Günenç, Bilgisayarlı makinelerin sadece seri üretim yaptığını ancak kendisinin arazinin yapısına ve kişinin durumuna özel üretim yaptığını belirtti. Günenç, 'Atalarımız 'Alet işler el övünür' demiş. İnsan gücüyle yapılan tarım işi vücudu yoran en zor uğraşların başında gelir. Bu nedenle bizler bir çapa, tahra yaparken kişinin cüssesine uygun olmasına da önem veririz. Teknoloji geliştikçe zanaatın değeri artıyor. Pek çok yerde seri üretim yapılmasına rağmen bizim işler her geçen gün artıyor. Atadan kalma yöntemlerle siparişlere yetişmek için zamanla yarışıyorum' dedi. (İHA)

 

Bakmadan Geçme