Soba satıcılarında kış hazırlığı başladı

Kış mevsiminin yaklaşması ile beraberce sobalar tezgâhtaki yerini aldı. Sobalı evde canlı yurttaşlar sobacıların şeklini tuttu....

Kış mevsiminin yaklaşması ile beraberce sobalar tezghtaki yerini aldı. Sobalı evde canlı yurttaşlar sobacıların şeklini tuttu. Özellikle sabahleyin ve akşam olduğunda havaların serinlemesi nedeniyle vatandaşlar, kış hazırlıklarına başladı. Kış mevsiminde kabullenmek düşüncesince yeğleme edilen araçlardan biri bulunan sobalar, kovalı, fırınlı, tuğlalı çeşitleri ve ayrımlı modelleriyle, iklim sıcaklıkları düştükçe piyasadaki yerini almaya bitmeme diyor.

Doğal gaz, elektrikli ısıtıcılar kadar teknolojiye yenmiş sakıt mesleğin akıbet temsilcileri, geçmişten günümüze mevrut ve eskiyi hatırlatan sobacılığı yaşatmaya çalışıyor. 50 senedir ata mesleği sobacılığı sürdüren Çilingirler Çarşısı esnaflarından Emre Nurlu, kış mevsiminin yaklaşması ile beraberce hazırlıklara başladıklarını ve soba, kuzine, borazan kadar kışlık materyallerin satışı yaptıklarını tabir etti.

'Gelip bakanlar oluyor'

Vatandaşların adım adım kış hazırlıklarına başladığını tabir fail Nurlu, 'Gelip bakanlar oluyor. Özellikle köylerden mevrut alıcılarımız oluyor. Eylül ayının sonlarına akıllıcasına havalar serinlemeye başladığı devir satışlarımız az buçuk elan hareketlenebilir. Kovalı sobalarımız, tuğlalı sobalarımız var. Bunun indinde peçka denilen kuzine seçimi fırınlanmış sobalar var. Onlar elan çok yeğleme ediliyor. Çünkü ortamında yemeğini yapıyor, aş pişiriyor ve kışlık araç hazırlığı yapıyorlar. Çok işlevli bulunduğu düşüncesince diğerlerine uyarınca elan çok yeğleme ediliyor' ifadelerine arazi verdi.

Bulgarlar Edirne'den soba alıyor

Bulgaristan'dan mevrut vatandaşların da Edirne'den soba aldığını tamlayan Nurlu, ilerleyici günlerde satışların ve hareketliliğin artmasını beklediklerini söyledi.

Kış hazırlıklarına başladıklarını kail Havva Civan, köyde yaşamış bulunduğu düşüncesince eksikleri tümlemek ve sobası düşüncesince 5 nüsha acemi borazan almaya geldiğini tabir etti.

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme