Sıcaklık rekorları üst üste kırılırken vatandaş klima bulamıyor

İnsan kaynaklı karbon tüketiminden, fosil yakıt kullanımının devam etmesinden ve doğa katliamından kaynaklı iklim krizi, varlığını...

İnsan kaynaklı karbon tüketiminden, fosil yakıt kullanımının devam etmesinden ve doğa katliamından kaynaklı iklim krizi, varlığını arttırarak devam ettiriyor. Geçtiğimiz haftalarda Dünya tarihi boyunca ölçülmüş en yüksek sıcaklık rekorları ardı ardına kırılmıştı. Yaşanan El Nino sıcaklıklarının artması beklenirken geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu, Yeşil Enerji hedefinin gerçekleştirilmesi için önümüzdeki 7 yıl boyunca yıl başına 700 milyar euro yatırım yapılması gerektiğini söylemişti.

Türkiye'de vatandaş klima bulamıyor

Yaşanan sıcaklık rekorlarından Türkiye de payını aldı. Meteoroloji örgütleri hava sıcaklığının kimi yerlerde 50 dereceye kadar çıkabileceğini söylerken ve gün içerisinde Güneş'in yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmaması uyarısında bulunurken, kimi bölgelerde çeşitli nedenlerle vatandaş klima bulamıyor.

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan bir beyaz eşya bayisindeki bir satış sorumlusu, stok yetersizliğinin yanı sıra ekonomik durumun da vatandaşların klimaya erişmesinin önünde bir engel olduğunu söyledi. Bayi çalışanı, 'bu hafta geri çevirdiğim muhtemelen 20, 30 müşteri olmuştur. Üretimden kaynaklı bir stok yetersizliği sorunu var. Bununla beraber vatandaşlar, genelde 9000-12.000 arasındaki modelleri soruyorlar. Modellerin çoğu ise gelen zamlardan sonra 15.000-18.000 liraya kadar yükselmiş durumda' dedi.

AFAD klimaları topladı

Antalya'nın Yeşilyurt Mahallesi'nde bulunan bir beyaz eşya bayisinde çalışan bir satış sorumlusu ise, ekonomik olarak zor durumda bulunan vatandaşların daha çok rağbet gösterdiği 9000 Btu'luk klimalarda stok sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Antalya'da yaşanan ve düşük gelirli hanelerde daha çok bulunan bu klimanın stok yetersizliğinin nedeni ise, AFAD'ın çevredeki mağazalardan bu tipteki klimaları toplamış olması. AFAD'ın deprem bölgesindeki konteynerlere takmak için satın aldığı klimaların yerine gelecek olan yeni 9000 Btu'luk klimalar, sıcaklık rekorlarının kırıldığı bu sezonun en sıcak günlerinde, henüz stoklardaki yerini almamış durumda.

Balıkesir civarında stok yetersizliği sorunu büyük

Ayvalık'ın Talatpaşa Caddesi üzerinde bulunan bir başka ev eşyaları bayisinin sahibi ise, klima stoklarının Balıkesir çapında tükendiğini söyledi. Balıkesir'deki stok yetersizliğinin üretim kaynaklı olduğunu belirten esnaf, 'ürünü toptan aldığımız yerler ise bize 2 hafta sonrasına tarih veriyor. En az 10 gün daha çok sıkıntısı devam edecek' dedi.

Mağaza sahibi, günde yaklaşık 10-15 kadar müşteriyi, stok yetersizliğinden dolayı geri çevirdiğini de vurguladı.

Vestel çalışanı: Üretim sıkıntısı var

Manisa'daki Vestel'e ait üretim tesisinde çalışan bir işçi olan A. S. Y. ise, tesiste üretim sıkıntısının yaşandığını söyledi.

Stok sıkıntısının Vestel'de de yaşandığını, sorunun üretimden kaynaklı olması ihtimalinin yüksek olduğunu belirten S. Y., 'Kendi çalıştığım yerden 12.000 Btu'luk bir klima almak istedim. Vantilatör var ama klima yok. Stoklama yapılıyor olma ihtimali düşük, çünkü yapılan şey stoklama olsaydı başka bazı ürünlerde de ulaşım sıkıntısı yaşanması gerekirdi' ifadelerini kullandı.

Klimanın da diğer beyaz eşyalar gibi son bir yılda 2 kata yakın pahalandığını belirten Vestel çalışanı, 'Ayrıca Vestel sürümden kazanma yöntemini benimseyen bir yer. Dolayısıyla sorunun üretim kaynaklı olma ihtimali yüksek' dedi.

Elektrik tüketim rekorları kırılıyor

Geçtiğimiz günlerde aşırı sıcaklık nedeniyle Türkiye tarihinin elektrik tüketim rekoru üst üste kırılmıştı. İlk olarak 7 Temmuz tarihinde, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, 1 milyon 23 bin 756 megavatsaatle, Türkiye tarihinde günlük en yüksek elektrik tüketimi rekorunun kırıldığını duyurmuştu.

Bu rekor ilk olarak 13 Temmuz tarihinde 1 milyon 58 bin 962 megavatsaatle, 14 Temmuz günü ise 1 milyon 77 bin 63 megavatsaatle tazelenmişti.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme